home
Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NOVA 'ŠPIJUNSKA AFERA' Hitan sastanak slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, hrvatski veleposlanik na razgovoru

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer 'zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje televizije POP-TV'.

Autor: Hina/CroExpress

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na kozultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa 'špijunskom aferom' na razgovor na slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grgić, a na konzultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer  'zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe', te da je riječ o 'ozbiljnim navodima' koji zahtijevaju 'odgovarajuća pojašnjenja'. Takvi su pritisci na medije 'nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije', navode u Šarčevom kabinetu.

Spomenuta je televizijska postaja u ponedjeljak objavila snimku kojom, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Styrije za Hrvatsku, pokušao spriječiti objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenskih dužnosnika i sudaca u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati.

09.04.2019.

Br. pregleda: 1389

© CroExpress 2020.