home
Foto: US Naval forces

Foto: US Naval forces

TRUMPOV VELEPOSLANIK NEOPISIVO ŽIVCIRA NIJEMCE 'Ponaša se kao visoki komesar okupacijske sile'

Šef parlamentarne skupine CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt smatra nedopustivim da iz američkog veleposlanstva daju Njemačkoj upute.

Autor: Deutsche Welle/CroExpress

Američki veleposlanik u Njemačkoj,
Richard Grenell, toliko živcira svoje domaćine da neki pozivaju na njegovo protjerivanje iz zemlje.

Posljednja takva situacija dogodila se kad je njemački savezni ministar financija
Olaf Scholz (SPD) objavio da bi udio izdataka za obranu trebao prema planu proračuna porasti lagano na 1,37 BDP-a. Ali, srednjoročno planiranje predviđa da izdaci za obranu do 2023. ponovo padnu na 1,25 posto - i to iako SAD već odavno zahtijeva da se Njemačka jače angažira unutar NATO-a. 'Članice NATO-a su jasno dale na znanje da će se do 2024. kretati prema dva posto, a ne udaljavati se od toga', izjavio je Grenell Njemačkoj novinskoj agenciji dpa, piše DW.

Persona non grata

Da američki veleposlanik kritizira visinu planiranih izdataka za obranu mnogi vide kao miješanje u unutarnje stvari Njemačke. Zastupnik u Bundestagu i potpredsjednik FDP-a Volfgang Kubicki čak zahtijeva da Grenell napusti Njemačku.

Kubicki je u utorak izjavio da bi savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) ‘Richarda Grenella trebao odmah proglasiti nepoželjnom osobom (persona non grata)’. ‘Tko se kao američki diplomat ponaša kao visoki komesar jedne okupacijske sile taj mora naučiti da i naše strpljenje ima granica.’ Grenell krši Bečku konvenciju prema kojoj se veleposlanik ne smije miješati u unutarnje stvari jedne zemlje, smatra Kubicki.

I voditelj poslova Zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Carsten Schneider odbacuje kritiku američkoga veleposlanika. ‘Gospodin Grenell je potpuni diplomatski promašaj’, kaže Schneider dodajući da on šteti transatlantskim odnosima. ‘Sve to više podsjeća na junačenje nekog neotesanca.’

Šef parlamentarne skupine CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt smatra nedopustivim da iz američkog veleposlanstva daju Njemačkoj upute. ‘One uopće nemaju nikakvog utjecaja’, tvrdi Dobrindt dodajući da Bundestag ne prihvaća savjete sa strane. Proračun je ‘suverena odluka Savezne Republike Njemačke i Njemačkog Bundestaga’.

Stalne provokacije


Otkako je američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. poslao Grenella (52) za veleposlanika u Berlin on neprestano komentira njemačku politiku i postavlja zahtjeve. Kratko nakon preuzimanja dužnosti on je tako izjavio da njemačke tvrtke ne bi trebale poslovati s Iranom nakon američkog napuštanja sporazuma s tom zemljom o korištenju atomske energije. U veljači 2019. upozorio je Njemačku i druge europske zemlje da ne zaobilaze američke sankcije protiv režima u Teheranu.

Osim toga Grenell je upao u oči izjavom da želi ojačati ‘druge konzervativce u cijeloj Europi’, što je neuvijena najava da namjerava ubuduće podupirati desnopopulističke stranke. Grenell se umiješao i u raspravu o gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 - i u jednom pismu zaprijetio američkim sankcijama tvrtkama koje sudjeluju u gradnji, s obzirom da taj projekt, po njegovom mišljenju, u lošiji položaj dovodi Ukrajinu i povećava opasnost ruske intervencije.

A prije nekoliko dana je prijeteće pismo poslao njemačkom saveznom ministru gospodarstva Peteru Altmaieru (CDU) u kojem najavljuje smanjenje razmjene informacija tajnih službi s njemačkim vlastima ako Njemačka dopusti sudjelovanje kineskoga koncerna Huaweija u izgradnji nove mreže mobilne telefonije 5G.

21.03.2019.

Br. pregleda: 1661

© CroExpress 2020.