home
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

STANOVNICI LJUBUŠKOG U STRAHU Provale migranata u kuće sve češći

Iako policijski službenici provode pojačane kontrole putnih pravaca u cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija, mještani kažu da se ne osjećaju sigurno.

Autor: CroExpress

Stanovnici pograničnih područja na jugu Bosne i Hercegovine strahuju zbog sve većeg dolaska migranata. Oni najčešće preko Ljubuškog pokušavaju ući u Hrvatsku.

Mještani ljubuškog naselja Crveni Grm upozoravaju na sve učestalije provale migranata u kuće. Iako policijski službenici provode pojačane kontrole putnih pravaca u cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija, mještani kažu da se ne osjećaju sigurno.

U rodnu kuću Mate Alilovića skupina migranata provalila je kroz prozor. Poslužili su se hranom koju su zatekli i prenoćili dvije večeri. Kuća je tijekom godine najčešće prazna, kao i ona od susjeda, gdje je Mate zatekao puno gori scenarij. 
'Kada sam ušao… Bože sačuvaj! Vršili su nuždu gdje su jeli. Tu se se i tuširali. Ne može se to opisati, da čovjeku može pasti na pamet da tu može prespavati, priča Mate za FTV.
Matina obitelj na svom imanju sada je ugradila sustav zaštite. Cijelo dvorište nadgledaju kamere. Na prozorima su postavljene čelične rešetke. 

'Svaki dan se ovuda nalaze. Stanovništvo je uznemireno. Pokušali smo i sami se organizirati, ali u kontaktu s policijom s nam rekli da će oni poduzeti svoje mjere. Pojačane su patrole danju i noću, ali kreću se i migranti', kaže Gojko Nižić, predsjednik Mjesne zajednice Crveni Grm.

Od ukupnog broja, 1.012, od početka godine na području Zapadnohercegovačke županije 881 migranta policijski službenici zatekli su u Ljubuškom. Crveni Grm jedno je od najčešćih ruta. Ovdje uz mjesno groblje često je i kraj njihova puta – jer od Europske unije dijeli ih samo ogradni zid groblja. 

U cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija Županijska uprava policije surađuje s Graničnom policijom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu. Intezivno se provodi operativna akcija ‘Migrant’.
'Cilj kontrole posebno su vozila kojima se prebacuju ilegalni migranti, naglasak je u ovom momentu na kombi vozila, autobuse, vozila za koja postoje indicije da se u njima nalaze migranti',  navodi komesar MUP-a ZHŽ-a Milan Galić.
Komesar Galić ističe kako 95 posto zatečenih migranata nisu posjedovali osobne dokumente.

S dolaskom hladnijih dana, broj ilegalnih kretanja na jugu zemlje je u porastu. 

26.11.2019.

Br. pregleda: 1846

© CroExpress 2020.