home
Hrvati iz Frankfurta/foto: CroExpress

Hrvati iz Frankfurta/foto: CroExpress

REPUBLIKA HRVATSKA BIRA PREDSJEDNIKA/CU Izuzetno velika izlaznost na biračkim mjestima u Frankfurtu, Münchenu i Düsseldorfu, zabilježena razočarenja i nezadovoljstva

Autor: CroExpress

U nedjelju, 22. prosinca u konzularnim predstavništvima u najvećim njemačkim gradovima poput Frankfurta, Münchena, Düsseldorfa, Hamburga zabilježena je velika izlaznost i izuzetno veliko zanimanje za predsjedničke izbore, međutim bilo je vidljivo nezadovoljstvo i razočarenje stotinjak birača, koji su se valjano registrirali ali zbog zastarjele informacijske i komunikacijske tehologije (faxa) ili iz nekih drugih razloga nisu mogli glasati u prvom krugu.

U Münchenu je do sada svoj glas dalo 1800 birača, u Frankfurtu 1500, a u Düsseldorfu je glasalo oko 1000 ljudi.

Problemi u konzularnom predstavništvu u Frankfurtu

Mnogi su danas 'prevalili' 200 i više kilometara da bi izašli na biračko mjesto u konzularno predstavnište u Frankfurt i nisu bili u mogućnosti dati svoj glas jer se nisu našli na popisu birča, premda su se prethodno uredno registrirali i poslali svoje prijavne formulare putem faxa.

Tako je primjerice, navodi izvor, pet članova jedne obitelji s iste adrese obavilo prethodnu registraciju, četiri osobe su bile na popisu birača, a jedna nije. Nije poznato kako je došlo do greške.

Velikoj većini birača nije preostalo ništa drugo nego popuniti novi formular i prijaviti se za drugi krug glasanja.


U ovom trenutku sve je veća gužva ispred zgrade konzularnog predstavništva u Frankfurtu.


22.12.2019.

Br. pregleda: 2150

© CroExpress 2020.