Iz Venezuele je pobjegao tražeći bolji život. Otišao je u SAD, a potom u Njemačku. Otkud ga je život nanio u Hrvatsku. Tu je završio Medicinski fakultet, zaljubio se u našu zemlju, ljude…

Diego Chacon je 25-godišnji mladić iz Venezuele koji je nedavno diplomirao na splitskom Medicinskom fakultetu. Tu živi već šest godina i, otkrio je za portal Dalmacija danas, da je Split kao njegov dom, osjeća se kao Dalmatinac.

Svoju zemlju je napustio 2013. sa sedamnaest godina, tražeći bolju budućnost. Od tada je živio u SAD-u, Njemačkoj i sada u Hrvatskoj.

Iz SAD-a u Njemačku, pa Hrvatsku

“Kada sam 2013. stigao u SAD, upisao sam Lindewood University u St. Charlesu u državi Missouri te sam tu dobio i stipendiju. Tamo sam počeo karijeru biologa. Ali, nakon nekoliko mjeseci, shvatio sam da tamo nemam budućnost. U tom gradu postojao je samo taj kampus i jedna ulica. Također, udebljao sam se i deset kilograma za samo par mjeseci i nikada se nisam mogao naviknuti na taj stil života. Odlučio sam otići u Njemačku bez nekih velikih ciljeva te naučiti jezik, kako bih vidio kakve mogućnosti imam u toj državi. Poslije dva mjeseca, jedan tamošnji doktor mi je rekao da mu sin studira na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Činjenica da mi je jedan doktor preporučio odlazak u Hrvatsku govorila je u prilog odluci doći ovdje. I ne samo to, za vrijeme boravka u Missouriju, upoznao sam nekoliko Hrvata koji se nisu prestali hvalisati o prelijepoj obali i ženama. Za mene 18-godišnjaka, to je bilo sve što sam trebao znati i nisam mogao zamisliti bolje mjesto za studiranje od Splita”, iskreno je kazao.

Zadovoljan s obrazovanjem

“Naš fakultet ima neke od najboljih profesora i doktora koje sam imao prilike upoznati. Mnogo njih je završilo svoje studije u Engleskoj, Australiji ili SAD-u. To je kvalitetu učenja podignulo na višu razinu jer perfektno govore engleski. Isto tako, posljednje tri godine sam imao priliku učiti u splitskoj bolnici i vrlo sam zadovoljan. Bilo je odlično iskustvo usporediti hrvatske doktore s ostalim Europljanima, koji koriste modernu dijagnostiku kako bi pružili najbolju moguću skrb, usprkos limitiranim resursima. Ovdje naučiš osnove, i to vrlo dobro. Važnost slušanja pacijenta utisnuta nam je u mozak od prvog ulaska u bolnicu. To ti ponekad može dati i dovoljno tragova za dati dijagnozu”, kaže Diego ali dodaje i da postoji druga strana medalje.

“Nisu svi profesori i doktori voljni poučavati. Neki su bili arogantni i duboko u svojim staromodnim pogledima, ili su jednostavno bili prezaposleni. Neki nisu mogli prihvatiti činjenicu da studiramo na engleskom jeziku, a tu su činjenicu trebali razmotriti prije nego su odlučili predavati na “Medicinskom studiju na engleskom jeziku”. Ipak, takve slučajeve mogu nabrojati na prste jedne ruke. Da nije bilo tih nekoliko slučajeva, obrazovanje u Hrvatskoj bih ocijenio odličnim.”

Ljubav prema Hrvatskoj 

Osim obrazovanja, kaže diego, Hrvatska mu je dala i prijatelje koji su mu postali obitelj.

“Nema riječi kojima bih opisao ljubav prema ovoj zemlji. Naučila me i da ne postoji loš trenutak za otići na kavu i razgovarati u lokalnom kafiću. Pokazala mi je i nevjerojatno more i planine. Ova zemlja naučila me kako zapravo pravi party izgleda. Bezbroj “pola litri” i bratstvo koje se pokazuje bez obzira odakle dolaziš. Napokon, zemlja i ljudi su me napravili ovom osobom kakva sam danas. Zbog toga – volim te Hrvatska!”

Hrvati? Jedinstveni

Diego kaže da su Hrvati jedinstveni, s nevjerojatnim smislom za humor koji ga, priznaje, ponekad i naljuti ” jer se smijete ozbiljnim stvarima kao da su šala”.
“Također, vrlo ste tvrdoglavi. Sve što kažete i napravite je tako i jednostavno nije drugačije. Provedete po pola dana raspravljajući dok ne dokažete drugoj osobi da ste u pravu. Ali ipak, prihvaćate i druge poglede na život te nije kako se govori, da su Hrvati staromodan narod.
Na kraju, na nevjerojatan način se suočavate sa stresom. Nije prošao nijedan dan, a da nisam čuo riječ “pomalo”. Tako i ja sada živim tim principom”, kaže Diego i dodaje da će ga zasigurno zagovarati ako se ikada vrati u Venezuelu.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 24.09.2020.