Autor: Josip Matezović /Mladi katolici

‘Mir s tobom! – I s duhom tvojim!’ Sigurno ne možemo ni izbrojiti koliko puta smo ove riječi izgovorili na svetoj misi. Ova gesta na koju nas poziva svećenik poslije molitve ‘Oče naš’ prisutna je od samih početaka Crkve.

U toj gesti pružamo ruku jedni drugima i uvijek govorimo jednu od ove dvije rečenice. (Osim kad ne slušaš onoga tko ti prvi pruži ruku, pa mu kažeš isto što i on tebi i nastaviš što brže pružati ruku svima oko sebe, a ponekad i onima koji su oko tebe u krugu pet metara)
No šalu na stranu, jeste li kad razmišljali o ovoj gesti koja nosi tako jasnu i snažnu poruku? Mi postajemo Isusova ruka koja želi darovati mir čovjeku. Onaj mir kojega je on darovao apostolima nakon Uskrsnuća kada im dolazi prošavši kroz zatvorena vrata govoreći: ‘Mir vama!’ Taj mir živoga Isusa potreban nam je za susret s njim u Euharistiji. Jer nedugo nakon što si pružimo ruku mira mi odlazimo jedan iza drugoga primiti u svoje tijelo Krista Isusa koji je u svetoj Pričesti. Taj mir nam je potreban i izvan crkve, u svakodnevnom životu s drugim ljudima, radu, studiju, školi. No pogledajmo tu svakodnevicu. Ljudi nam zažele mnoge lijepe stvari poput toga da budemo zdravi, uspješni, sretni, veseli, radosni.

No rijetko tko će nam zaželjeti mir. Nikome to ne padne na pamet. Rijetki će ga s nama htjeti njegovati. Jer se nekako podrazumijeva da čovjek sam stvara taj mir. Ti si onaj koji u svome životu moraš graditi taj mir, moraš ga tražiti. A kad ga nađeš, budi pametan i dobro ga čuvaj. Jer mnogi će ti ga htjeti oduzeti. Zato što ga mnogi nemaju. I tako iz dana u dan ti se bacaš u potragu i pronalazak svojega mira. I taman kada misliš da si završio potragu i krenuo u njemu uživati, dogodi se neki razlog da te napusti, a na njegovo mjesto dođu brige, problemi, kušnje, grijeh. I eto tebe na početku. Pitaš se gdje je zapelo? Kako to da si po tko zna koji put izgubio taj lijepi osjećaj sigurnosti, prihvaćenosti, spokoja? Kako to da si izgubio mir?

Da razmislim…

Znaš one dane kada si odvajao više vremena za molitvu? Kada si na misu išao i preko tjedna, a ne samo nedjeljom. Kada si se trudio ići na Ispovijed barem jednom mjesečno i redovito se pričešćivati. Sjećaš se onih dana kada si ulagao dodatan napor da ne opsuješ, pa čak i kad si jako ljut i isprovociran? Sjećaš se da su uspijevao svoje svakodnevne obveze isplanirati tako da imaš sat vremena samoće koju nećeš provesti sa slušalicama u ušima? Kada si pronašao vrijeme za slušati tišinu.

Sjećaš se kada si o Bogu razmišljao i onda kada nisi u molitvi i meditaciji? Kada si bio tu za svoje prijatelje i obitelj bez da si zamračio jer si u njihovom društvu. Imao si mir samo onda kada si ga iskreno djelio drugima. Imao si Isusov mir samo onda kada si ga donosio u svoju obitelj, među svoje prijatelje i rodbinu ne tražeći pritom da ga prepoznaju niti da ti zahvaljuju.

Nevjerojatna Božja logika. Što više djeliš, to ga više posjeduješ. Mir bio s tobom brate moj. Mir bio s tobom sestro moja.

Datum objave: 13.12.2019.