Katastrofa je Makarsku pretvorila u pust i sablastan grad.

Prije 59 godina, točno na današnji dana, Makarsku je pogodio razoran potres, jači od osam stupnjeva prema Mercallijevoj ljestvici. Katastrofa je Makarsku pretvorila u pust i sablastan grad, cjelokupno je stanovništvo bilo evakuirano.

Četiri dana prije taj veliki potres najavio je jedan blaži, od 5,9 stupnjeva po Richteru, ali također rušilački.

Svaka od tih “trešnji”, kako kažu stari Makarani, odnijela je i ljudske žrtve: 7. siječnja odronjeni kamen s Biokova ubio je 62-ogodišnjeg Juru Prlca u Drašnicama, a 11. siječnja na dvadesetogodišnjeg Emila Marinovića u Makarskoj srušio se kućni zid. U vrijeme potresa stajao je ispod štoka, što bi trebalo biti najsigurnije mjesto u kući, no cijeli je zid pao na njega. Desetak je osoba bilo teže ranjeno, a više desetaka lakše.

U trenutku potresa velike kamene gromade odvaljivale su se s Biokova i padale po cesti, kućama, rušile sve pred sobom. Stanovništvo najugroženijih mjesta: Podgore, Drašnice, Kotišine, Tučepa, Igrana i Makarske evakuirano je temeljem naredbe stožera, tada štaba za pomoć stradalima u Makarskoj.

Četrdeset dana bez vlasti, samo vatrogasci

Novine su pisale kako je toga kobnog četvrtka putnički parobrod “Njegoš” isplovio iz Makarske s dva sata zakašnjenja “pretrpan putnicima što su u paničnom bijegu napuštali mjesta u kojima im je svakog časa izmicalo tlo pod nogama”.

Josip Baričević jedan je od rijetkih koji je ostao u Makarskoj. Bio je zapovjednik vatrogasaca. Četrdeset dana nikakve vlasti nije bilo, samo mi, prisjetio se za Večernji list. Cijelo se pučanstvo iselilo, svi su otišli izvan grada. Sve je zamrlo, bili smo sami. Tlo je cijelo vrijeme podrhtavalo. Stajao ili sjedio, pod nogama ti se uvijek treslo opisuje Baričević koji je, kaže, ostao po službenoj dužnosti. U Makarskoj je, prisjeća se, ostalo tek nekoliko nemoćnih staraca koji nisu imali snage otići ni do obližnjeg Veprica, gdje su se u početku sklonili oni koji nisu imali kamo. Organizirani su zbjegovi u Podstrani, Kaštel Starom. Cijelo je primorje otišlo. Ljudi su otišli u Medulin, u Istri, bilo ih je i u Beogradu, ali najviše ih je završilo u Zagrebu.

Život se u Makarsku vratio tek kada se situacija posve smirila.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 11.01.2021.