Autor: Gojko Borić/Köln

U subotu 2. studenoga u zagrebačkom HNK izvedena je glasovita opera Ivana pl. Zajca ‘Nikola Šubić Zrinjski’ u režiji Krešimira Dolenčića, što ne bi bila neka velika novost da nije učinjena pristupačnom svim ljubiteljima operne umjetnosti diljem svijeta putem live streama na platformi Operavision koja promiče izvođenje opera i baleta koristeći novu tehnologiju, a financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014.-2020.

Prijenos je titlovan na engleskom jeziku, a bit će na programu do svibnja 2020. Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč informirala je ljubitelje opere da ‘Zrinjskoga’ mogu vidjeti na You Tubeu, što smo i učinili i zadivili se ovoj izvedbi popularne Zajčeve opere, druge po redu preko platforme Operavision, prva je bila još popularniji ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca.
Izvođenje ‘Ere’ imalo je nekoliko slabosti kako glede (ne)pokretljivosti kamera tako i ne baš domišljate rasvjete, što je ovoga puta uspješno svladano pa smo radnju ove velike hrvatske opere gledali kao kakav uzbudljiv film. Svi izvađači bili su na velikoj umjetničkoj razini kao pjevači, a i glumački su pokazali da je pjevanje doživljavaju do velikih dubina tragedije pojedinaca i hrabre skupne boraca za vjeru i domovinu.

Izmjenjivali su se lirski i dramatični momenti, pojedine scene bile su kratke, radnja ubrzana, a publika je mogla uživati u gotovo neposrednom dodiru orkestra pod ravnanjem nadahnutog Nikše Bareze s razigranim ansamblom sajajnih solista i još boljim zborovima branitelja Sigeta i Turaka.

Sadržaj opere istinski je domoljuban i nadasve human kao opis pojedinačnih i skupnih tragedija; uglazbljena je u čast junaštvu i žrtvovanju male skupine branitelja Sigeta pred nadmoćnom osmanlijskom vojskom kojoj je bio cilj carski Beč.

Preporučamo da pogledate hrvatsku izvedbu Zajčeva ‘Zrinjskoga’ koji bi zaslužio i postavu na stranim jezicima u velikim opernim kućama jer je glazbeno i sadržajno ravnopravan s operama mnogo poznatijih kompozitora nego što je bio naš Ivan pl. Zajc koji je skladao brojna djela u gotovo svim vrstama glazbene umjetnosti koja su i danas vrijedna slušanja ; nažalost to nije slučaj jer smo mali narod na koji stranci često gledaju s nerazumijevanjem, no to je druga tema.

https://www.youtube.com/watch?v=l75yoMHB7pw

Datum objave: 04.11.2019.