Autor: CroExpress

Koja riječ najbolje opisuje 53. Ribarski tjedan u Crikvenici? Prekratak! I zaista, čini se da je vrijeme od subote do subote, od 24. do 31. kolovoza, proletjelo u trenu. Tjedan koji smo željno čekali punih godinu dana već se duže od pola stoljeća organizira u čast ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva u Crikvenici. Tjedan je to koji nas podsjeća da povremeno treba iskoračiti iz rutine, kako bismo uživali u društvu najdražih i doživjeli nova iskustva.

I ove je godine Ribarski tjedan bio ispunjen brojnim zanimljivim i odlično posjećenim zabavnim, kulturnim, sportsko-rekreativnim i gastronomskim događanjima na kopnu i moru.

XhMkwqw.jpg

Najmlađi su u jutarnjim satima 24. kolovoza u centru Crikvenice uživali u likovnoj radionici, kojom je i započeo 53. Ribarski tjedan. Poslijepodne je na jedriličarskoj regati drvenih baraka predstavljena bogata pomorska tradicija primorskoga kraja, a ‘Fešta od dagnji’ je otvorila prvi u nizu ovogodišnjih svakodnevnih tematskih gastro programa. Navečer je u centru grada svečano otvoren 53. Ribarski tjedan, a zabavljali su nas Joso Butorac, Klapa ‘Vinčace’ i glazbeni sastav ‘Trend’. Iz gradske se luke već šestu godinu zaredom na pučinu otisnula Karavana ‘Ribarski tjedan’, besplatna panoramska vožnja brodovima koju su posjetiteljima poklonili crikvenički brodari i to Primorka, Princ Kornata i Peppy.

Nedjelja, 25. kolovoza, bila je kao stvorena za uživanje u slasnim jelima na ‘Fešti od tune’ i romantičnoj filmskoj večeri na plaži ‘Balustrada’, a uživalo se i u nastupu članica Udruge umirovljenika ‘Sunce’. Gosti su i ove godine iskazali veliki interes za jedrenje s domaćinima, koji su im predstavili Rivijeru Crikvenicu s morske strane u ponedjeljak, 26. kolovoza. Istoga su dana u centru grada primamljivi mirisi već poslijepodne najavili da se priprema nešto što se ne isplati popustiti – ‘Fešta od brancina’, zabavni ‘Ribarski gastro show’ pod vodstvom kuhara Dragana Viskovića i nastup klape ‘Nevera’.

oJ9Sz3j.jpg

‘Fešta od plave ribe’, nezaobilazne namirnice u tradicionalnoj crikveničkoj kuhinji, održala se u utorak poslijepodne, 27. kolovoza. Navečer su nas zabavile i nasmijale vesele ‘Crikveničke ribarske igre’, na kojima su članovi ribolovnih društava s Rivijere Crikvenice pokazali koliko su vješti i spretni, a svirao je ‘Trio Crikvenica’.

Crikvenički su ribari u srijedu, 28. kolovoza, u 16 h već 53. godinu zaredom poveli goste na tradicionalno ribarenje i pružili im jedinstveno iskustvo koje će dugo pamtiti. U centru se održala ‘Fešta od orade’ i nastup klape ‘Tramuntana’, a istovremeno je u ‘Kućici od ribari’ u Jadranovu bilo zanimljivo i poučno slušati predavanje o pomorskoj baštini.

U četvrtak, 29. kolovoza, na red za gastro feštu došle su lignje, a večer je bila prepuna smijeha i dobre zabave zahvaljujući 5. Festivalu čakavske besede ‘ČA fest’. Ovaj glazbeno-scenski program s domaćim izvođačima i autorima koji čuvaju i promoviraju razne čakavske govore iz godine u godinu privlači sve veći broj ljubitelja i podsjeća na neprocjenjivost tradicije u svakom njenom obliku. 

‘Fešta od brudita’, sajamsko-tradicijski program ‘Primorska noć’ i nastup glazbenog sastava ‘Klamaruša’ – 30. je kolovoza još jednom predstavljen dio raznovrsne ponude primorskoga kraja.

Zadnji je dan 53. Ribarskoga tjedna, 31. kolovoza, već ujutro krenuo u živahnom ritmu. Najprije je s Vele palade u Crikvenici startao FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica – Novi Vinodolski, prvo svjetsko natjecanje u vodenim sportovima u Hrvatskoj. Taj je plivački maraton duljine 20 km bio nezaboravan prizor za gledatelje, koji su ga gotovo cijeloga, od Crikvenice do Novoga Vinodolskoga, mogli pratiti s obale. Na istome je mjestu okupio najveća svjetska imena u plivanju i upisao crikveničko-vinodolsku rivijeru u poželjna i atraktivna odredišta za održavanje natjecanja u plivanju na svjetskoj razini.

U 10 je sati u parku u centru Crikvenice počela Likovna kolonija ‘Ribarski tjedan’. Kreativni su umjetnici sve do poslijepodneva stvarali maštovite radove u raznim tehnikama, a inspirirali su ih Ribarski tjedan i more.

tsTW9Bw.jpg

Plavetnilo crikveničkoga akvatorija bilo je prošarano raznobojnim jedrima, jer točno u podne počela je jedriličarska regata krstaša ‘Ribarski tjedan’. Topao i sunčan ljetni dan nastavio se uz ‘Feštu od dagnji’, a večer je započela uz zabavni program na Trgu Stjepana Radića, u sklopu kojega su nas zabavljali odlični mladi glazbenici – Saša Lozar i glazbeni sastav ‘Baruffa’.

ZLAd2So.jpg

Saznali smo i pobjednike FINA Plivačkoga Ultramaratona Grand Prix Croatia Crikvenica – Novi Vinodolski, koji su stigli na cilj u razmaku od svega nekoliko sekundi. Slavio je Talijan Eduardo Stochino, drugoplasirani je Evgenij Pop Acev iz Sjeverne Makedonije, a treće je mjesto zauzeo Talijan Francesco Ghettini. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Njemica Angela Maurer, druga je Talijanka Alice Franko, a treća Argentinka Romina Imwinkelried.

Uz treperava svjetla šarenih raketa smo se, točno u ponoć, oprostili od 53. Ribarskoga tjedna. Naravno, to nije bio i oproštaj od zabave uz pjesmu i ples, koji su se nastavili do ranih jutarnjih sati. Ribarski tjedan je od 2019. dio projekta ‘Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine’ ili skraćeno ‘ARCA ADRIATICA’. Navedeni je projekt dio programa INTERREG Italija – Hrvatska, a glavni su mu ciljevi, kao i njegovim prethodnicima ̶ EU projektima Mala barka i Mala barka 2(Ribarski je tjedan u 2017. postao i dijelom toga projekta), zajednička zaštita, promocija i turistička valorizacija vrijedne jadranske pomorske baštine.



Provjerite već dogodine zašto mnogi naši dragi gosti planiraju svoj odmor baš dok traje Ribarski tjedan. Opuštanje, zabava, nezaboravni dani uz more i na moru i ukusni riblji specijaliteti – čekamo vas i 2020., na 54. Ribarskome tjednu u Crikvenici!

Datum objave: 03.09.2019.