PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

13.12.2019
tekst
tekst

Kultura

U BEČU PREMINUO AKADEMIK RADOSLAV KATIČIĆ Značajan je njegov doprinos na području istraživanja i proučavanja gradišćanskohrvatskoga jezika

Foto: Hina

Foto: Hina

Hrvatski jezikoslovac, akademik Radoslav Katičić preminuo je u 89. godini, objavila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Br. pregleda: 1382

Autor: CroExpress/Hina/Željko Batarilo

Kao jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika (1967.) neumorno se borio za priznanje samosvojnosti i samobitnosti hrvatskoga jezika u znanstvenim krugovima, a njegova argumentacija i danas je polazišna točka u svim diskusijama o hrvatskom jezičnom pitanju - priopćili su iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Utemeljitelj je studija opće lingvistike i indologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1961. do 1977. bio je pročelnik novoosnovanog Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije.

Jedan je od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. Bio je član HAZU, Austrijske akademije znanosti, Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Norveške akademije te Academiae Europae.

Rođen je u Zagrebu 1930. godine, na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je klasičnu filologiju 1954., a doktorirao 1959. gdine. Docent je postao 1961., izvanredni profesor 1966. i redoviti 1972. godine.

Jozić: Istinska znanstvenička i ljudska veličina

'Odlazak u vječnost našeg profesora i učitelja akademika Katičića sve nas je u Institutu silno ražalostio jer smo svjesni nenadoknadiva gubitka istinske znanstveničke i ljudske veličine. S druge strane, ponosni smo što smo imali privilegij napijati se izravno iz njegova neizmjerno duboka i nepresušna izvora znanja', istaknuo je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

'Profesora Katičića, neprijeporno jednoga od najvećih hrvatskih jezikoslovaca uopće, pamtit ćemo posebno po njegovu vedru i optimističnom pogledu u budućnost hrvatskoga jezika. Za nju je uvijek govorio da ovisi isključivo o njegovim govornicima, koji će zapravo odrediti kakav će taj jezik biti, implicitno poručujući svima onima koji se bave hrvatskim jezikom da se s poštovanjem i razumijevanjem odnose spram govornika hrvatskoga jezika jer hrvatski jezik - to su njegovi govornici', poručio je Jozić.

11.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.