Autor: CroExpress/Hina
Otoci Murter, Hvar i Ugljan predstavljat će Hrvatsku na Europskom festivalu maritimne baštine ‘Tjedan zaljeva Morbihan 2019.’, koji se od 27. svibnja do 2. lipnja održava u francuskome gradu Vannesu, izložbom pod nazivom ‘Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče’.  
Izložbu organizira Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, a pomorsku baštinu triju otoka prezentirat će Betina, Vrboska i Preko
‘Hrvatska će na poziv organizatora festivala na jubilarnom, desetom festivalu u pokrajini Bretanji predstaviti u sklopu paviljona ‘Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe’. Veselimo se ponovnom putovanju u Francusku gdje Cronaves, zahvaljujući dosadašnjim predstavljanjima, ima odličan rejting u velikoj europskoj pomorskoj obitelji’, rekao je za Hinu predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević.  
Ovaj put put povod poziva organizatora iz Francuske bio je i festival mora i mornara ‘Dani u Vali – Stari Grad 2019.’ koji ćemo također predstaviti međunarodnoj publici ravnopravno, uz bok velikim europskim festivalima i manifestacijama sličnog karaktera, dodao je.
‘Želja nam je da nas na Hvaru posjeti što više gostiju iz Francuske, a kako Udruga Cronaves uvijek nastoji ravnomjerno promovirati cijeli hrvatski Jadran, ovo putovanje odlična je prilika za ispričati i širu priču. Tako su u ovogodišnji program pored Staroga Grada uključeni i Muzej drvene brodogradnje iz Betine, Muzej Općine Jelsa i Udruga Lantina iz Vrboske te Općina Preko i POU Dom na žalu s otoka Ugljana, koji su zajedničkim snagama priredili vrlo interesantnu izložbu ‘Tragom male drvene brodogradnje”, najavljuje Bavčević te napominje da festival ‘Tjedan zaljeva Morbihan’ posjeti oko 500.000 ljudi, a u završnoj paradi na Atlantskom oceanu sudjeluje oko 1200 brodova iz nekoliko europskih zemalja pa se s razlogom očekuje veliki posjet hrvatskoga paviljona koji je smješten u središnjem dijelu rive u Vannesu.
Izložbu ‘Tragom male drvene brodogradnje’ osmislile su ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić i ravnateljica Muzeja Općine Jelsa Marija Plenković, suautorica je Andrina Luić, a grafički ju je oblikovao Lovro Vudrag. ‘Izložba je nastala kao rezultat suradnje naših muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske, koncipirana je tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije
‘Dokumentima, fotografijama i alatima pričamo priču o gajetama i leutima, brodograditeljskim znanjima i umijećima koji su potrebni da se izradi drveni brod, ali stavljamo ih i u današnji kontekst kad ti brodovi imaju izmijenjenu ulogu u odnosu na njihov značaj u prošlosti’, objasnila je ravnateljica Muzeja drvene brodogradnje iz Betine Kate Šikić Čubrić. 
Drugi dio izložbe, dodala je, posvećen je betinskoj brodogradnji i povijesti brodarstva Vrboske, a treći povijesti brodarstva otoka Ugljana, odnosno Preka i velikoj ulozi gajete Cicibele koja je za obitelj Gregov iz Preka sagrađena u Betini. ‘Dosad su izložbu posjetitelji vrlo dobro primili, a sada je dobila i međunarodni karakter, što nas iznimno raduje. 
Zamisao je da izložba putuje od mjesta do mjesta, a poveznica su nam mali drveni brodovi, nekad i danas. Panoi se mogu nadograđivati tako da ćemo uskoro obraditi pomorsku baštinu Staroga Grada na Hvaru, a dobili smo i upite iz Korčule i Umaga’, kaže Šikić Čubrić. Ističe kako je predstavljanje hrvatske maritimne baštine na pomorskim festivalima važno za poimanje Hrvatske kao države koja živi s morem
‘Naši brodovi su jedinstveni po mnogočemu i važan su dio pomorske baštine Mediterana’, poručuje ravnateljica Muzeja drvene brodogradnje iz Betine. U Vannesu će se predstaviti i hrvatski turizam, posebno luke nautičkog turizma, jer je Hrvatska u Francuskoj prepoznata kao jedna od najboljih nautičkih destinacija. U hrvatskom paviljonu 31. svibnja održat će se Hrvatski dan na kojemu će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica.  
Sudjelovanje Hrvatske na festivalu ‘Tjedan zaljeva Morbihan’ održava se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture te vanjskih i europskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Grada Splita, TZO Betina, TZO Preko, Općine Preko, Muzeja Staroga Grada, Muzeja Općine Jelsa i Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Datum objave: 25.05.2019.