Stručno povjerenstvo predstavilo je 12 kriterija koji trebaju biti zadovoljeni da bi koronaputovnica mogla funkcionirati.

U posljednje vrijeme sve se više priča o mogućem uvođenju “koronaputovnica” – potvrda o cijepljenju protiv covida-19, a koja bi cijepljenim osobama omogućila putovanje ili prisutnost određenim događajima.

U izvješću s panela kojeg su vodili profesori s Oxforda Melinda Mills i Chris Dye navodi se da bi koronaputovnice mogle zaživjeti, ali da prije toga moraju ispuniti 12 uvjeta.

Profesorica Mills ističe da je prije uvođenja koronaputovnica potrebno odrediti koja je konkretna funkcija ovih isprava, prenosi Medical xpress. Dakle, najprije je potrebno odrediti omogućuju li koronaputovnice međunarodna putovanja ili bi se koristile unutar svake države kako bi cijepljenje osobe imale neke određene slobode i mogućnosti u odnosu na osobe koje još nisu primile cjepivo.

“Predviđena uporaba imat će značajne implikacije na širok spektar pravnih i etičkih pitanja koja treba u potpunosti istražiti i koja bi mogla nenamjerno diskriminirati ili pogoršati postojeće nejednakosti”, istaknula je Mills.

12 uvjeta

Stručno povjerenstvo predstavilo je 12 kriterija koji trebaju biti zadovoljeni da bi koronaputovnica mogla funkcionirati:

 1. Mora ispuniti mjerila koja se odnose na imunitet od covida-19. To znači da bi putovnica morala jamčiti da je osoba zaštićena od bolesti te da se ne može zaraziti koronavirusom i da virus ne može širiti na druge osobe.
 2. Potrebno je prilagoditi razlike između cjepiva i njihove učinkovitost i promjene u učinkovitosti kod novih varijanti virusa. No, da bi se to postiglo potrebne su dodatne informacije koje bi pokazale koliko su cjepiva učinkovita protiv novih varijanti virusa. Uz to, potrebne su dodatne informacije o tome koliko dugo traje imunitet.
 3. Putovnice bi trebale biti međunarodno standardizirane.
 4. Putovnice bi trebale imati i provjerljive akreditacije koje bi omogućile jednostavnu provjeru je li osoba odista cijepljenja. Postoje tehnički izazovi poput onih koji se odnose na formu (digitalni ili papirnati oblik), krivotvorenje i privatnost.
 5. Mora imati definiranu namjenu kako ne bi došlo do diskriminacije.
 6. Ovakva vrsta isprava morala bi se temeljiti na platformi interoperabilnih tehnologija što bi omogućilo jednostavnu komunikaciju i razmjenu podataka.
 7. Putovnice moraju biti sigurne i moraju se zaštititi osobni podaci i privatnost osobe, a dodatno se treba posvetiti i GDPR-u.
 8. Koronaputovnice moraju biti lako prenosive, odnosno treba odrediti hoće li to biti biometrijske isprave, hoće li se moći skenirati QR kodovi ili će to biti nešto sasvim treće.
 9. Osobe moraju moći priuštiti ovakve isprave.
 10. Koronaputovnice će morati ispunjavati sve zakonske standarde koji uključuju i ljudska prava, jednakost, sigurnosne protokole i dr.
 11. Moraju ispunjavati etičke i nediskriminatorne standarde.
 12. Koronaputovnice moraju imati uvjete korištenja koji su razumljivi i jasni i koje prihvaćaju osobe koje imaju ovakve isprave.

Autor: CroExpress Datum objave: 23.02.2021.