CroExpress/Hina

Rekordno povećanje broja novozaraženih Covidom 19 zabilježile su države Aljaska, Georgia, Louisiana, Montana, Ohio, Utah i Wisconsin.

Broj novozaraženih naglo se povećao i na Floridi, gdje je zabilježeno više od 11 tisuća novih slučajeva, dok Walt Disney co. ne odustaje od planova za ponovno otvaranje tematskog parka u Orlandu.
Tvrtka Walt Disney Co. priopćila je da će se tematski park u Orlandu otvoriti u subotu za ograničen broj posjetitelja, uz obavezu mjerenja temperature i nošenja maski za sve zaposlenike i posjetitelje te ukidanje parada, vatrometa i drugih događaja koji privlače velik broj ljudi.

Glavna zdravstvena savjetnica Disneya rekla je ovaj tjedan da vjeruje da će brojne mjere koje je kompanija razvila u suradnji sa stručnjacima omogućiti sigurnost posjetiteljima parka.

Približno 19 tisuća ljudi, uključujući i neke zaposlenike tematskoga parka, potpisalo je peticiju kojom od Disneya traži odgodu ponovnoga otvorenja. Sindikat koji predstavlja 750 izvođača u Disney Worldu podignuo je tužbu protiv kompanije u kojoj tvrdi da se njihove članove kažnjava zbog zahtjeva sindikata da ih se testira na Covid 19.
Glasnogovornica Disneya rekla je da će se Disney World otvoriti bez izvođača jer predstavnici sindikata glumaca nisu bili dostupni za nastavak razgovora. Drugih sedam sindikata postiglo je s Disneyem dogovor o povratku na posao.

Drugi tematski parkovi otvorili su se u Orlandu u lipnju, uključujući SeaWorld.

Florida je u petak zabilježila 11.433 novih slučajeva koronavirusa, priopćilo je ministarstvo zdravstva te države, što je gotovo rekordan broj. Florida ne otkriva broj hospitaliziranih osoba oboljelih od Covida 19, ali je početkom tjedna pedesetak bolnica izvijestilo da su im odjeli za intenzivnu njegu puni.

Ovoga je mjeseca Florida imala više novih slučajeva zaraze koronavirusom u danu od bilo koje europske države na vrhuncu pandemije. Postotak pozitivnih na koronavirus, 19 posto testiranih, najviši je u SAD-u.

Premda su mišljenja Amerikanaca o ponovnom otvaranju škola i ureda te nošenju maski u javnosti sve više podijeljena, gotovo svi zdravstveni stručnjaci slažu se s time da je nošenje maski jedan od najučinkovitijih načina sprječavanja prijenosa virusa, od kojega je umrlo više od 133 tisuće Amerikanaca.

SAD imaju više od tri milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše na svijetu, te najveći broj umrlih od te bolesti, što povećava strah da će bolnice biti pretrpane.
Korona u Australiji
Država Victoria zabilježila je 216 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata, do subote ujutro, što je manje nego prethodnoga dana, kada je bilo 288 slučajeva, ali je još uvijek riječ o jednome od najvećih povećanja broja zaraženih u bilo kojem dijelu zemlje otkako je pandemija počela.

U glavnome gradu Victorije Melbournu uvedena je ovoga tjedna potpuna karantena zbog zabrinutosti da je lokalna transmisija bolesti uzrokovala drugi val virusa. Vlasti su dotad većinu slučajeva novozaraženih pripisivali povratku iz inozemstva.
‘Bit će još gore, prije nego što se situacija počne smirivati’, rekao je premijer Victorije Daniel Andrews na konferenciji za novinare prenošene na televiziji.

‘Bit će sve više novih slučajeva. Virus će biti s nama još mjesecima’, rekao je Andrews dodavši da je situacija izazovna. ‘Strategija će biti uspješna samo ako svi odigramo svoju ulogu’, dodao je.

U Victoriji je bilo 100 odvojenih žarišta, rekao je ministar zdravstva Brett Sutton na konferenciji za novinare.
Australija je izbjegla velik broj preminulih od Covida 19 zahvaljujući zatvaranju granica i karanteni u ožujku. Zemlja je zabilježila 9200 zaraza i 107 smrtnih slučajeva.

Ostale australske države počele su popuštati mjere kretanja, ali su postrožile kontrole na granicama prema Victoriji. Država u kojoj živi 25 milijuna ljudi prva je od svojih stanovnika zatražila da nose maske.

Premda još nema dokazanog cjepiva ili lijeka za koronavirus, Australija je privremeno dopustila korištenje remdesivira za liječenje koronavirusa, pridruživši se SAD-u i Europskoj komisiji, koje su ga uvjetno odobrile.

Datum objave: 11.07.2020.