CroExpress

Onaj koji brani poziciju u težoj je situaciji jer mora naći razumno opravdanje za svaki potez i paziti šta obećava jer s pozicije vlasti zna sve okolnosti i posljedice provedbe takvih obećanja. Birači pak očekuju vidjeti – po čemu bi izazivač i njegova opcija bili bolji, odnosno imaju li liderskog potencijala. Bernardić je ostavio prilično dobar dojam, s obzirom na očekivanja, ali nije u potpunosti iskoristio priliku. Bio je dobro pripremljen za raspravu i naoružan argumentima, međutim pretjerao je s mnoštvom papira. Kao potencijalni budući premijer morao bi pokazati malo više spontanosti, a ne samo naučenih poruka. Vidjelo se neiskustvo, pa čak i trema, na početku emisije. Bernardić je relativno dobro baratao informacijama i činjenicama, ali mu je nedostajalo uvjerljivosti, pa prosječan birač nije baš mogao doživjeti njegove liderske sposobnosti i potencijale za vođenje Hrvatske.
Plenković je bio siguran u sebe i neverbalno dominantan, vidjelo se iskustvo i širina znanja. Međutim u nekim trenucima se prema sugovorniku odnosio mentorski, pa čak i podcjenjivački. Bernardić je previše ‘municije’ ispucao u prvih petnaestak minuta, pa je u drugom dijelu Plenković prešao u svojevrsnu ofenzivu. Bernardić je relativno uspješno otvorio sve sporne teme koje se vezuju uz HDZ.

Plenković je bio prilično dobar u argumentaciji i vidjelo se koliko je dublje prisutan u većini tema. Bernardić je u nekim napadima pretjerivao, primjerice da Hrvatska nije dovoljno iskoristila predsjedanje Europskom unijom, kao da nismo svjedočili jednoj od najvećih globalnih kriza, u kojem je svijet doslovce stao. S druge strane, Plenković bi bio uvjerljiviji da se za poneki propust i grijeh HDZ-a posuo pepelom i obećao napredak u sljedećem mandatu.Bernardić je pokazao žestinu i energičnost, ali je unatoč tome ponekad djelovao poput preplašenog dječarca, koji ima autoritet ispred sebe. Nedostajalo mu je osmijeha i televizičnosti. Na Plenkovićevoj strani je bila staloženost, ali u nekim momentima malo viška arogancije.
Odabirom Tita Bernardić je izgubio dio birača centra. Čak su i njegovi prethodnici pragmatično znali reći i Tito, i Tuđman. Kao sin branitelja i praktični vjernik mogao je mudro poentirati na tom pitanju, a ne se dodvoravati tek dijelu ljevice kojima je Tito idol. Prema istraživanjima broj takvih se značajno smanjio od 2000. godine. Uz to već tjednima ‘ljevičari’ u SAD-u i Britaniji ruše spomenike onima koji su kršili ljudska prava…



Hrvatski komunikolog dr. sc. Božo Skoko, profesor je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i voditelj postdiplomskog studija za odnose s javnošću. Njegovi znanstveni interesi uključuju odnose i komunikacije s javnošću, međunarodne odnose, nacionalnu sliku i identitet i odnose s medijima. Suosnivač je tvrtke Millenium promocija, vodeće hrvatske agencije za odnose s javnošću i višegodišnji konzultant za strateške komunikacije. Djelovao je i kao novinar i urednik Hrvatske televizije. Autor je sedam knjiga i sedamdesetak znanstvenih radova o odnosima s javnošću i s medijima, te o formiranju i korištenju slike Hrvatske i hrvatskog identiteta. Kolumnist je Večernjeg lista.

Datum objave: 30.06.2020.