Die Welt je objavio listu koja pokazuje prosječne plaće po zanimanjima u Njemačkoj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stalno zaposlenim radnicima u Njemačkoj u 2020. godini isplaćena je prosječna mjesečna plaća u visini 3994 eura bruto, dok je 2018. godine ona iznosila 3103 eura. Treba napomenuti da statističari u taj izračun nisu uključili dodatne isplate poput godišnjih odmora ili božićnica.

Međutim, ovdje treba uzeti u obzir i troškove života, koji nisu u svim dijelovima Njemačke jedako isti, tako da oko dvije trećine Nijemaca prima mjesečne plaće ispod gore navedenog bruto prosjeka.

Ova zanimanja zarađuju najbolje

Prema Stepstone-ovoj analizi, liječnici su najplaćeniji zaposlenici u Njemačkoj, visina njihove naknade za plaće iznosi 92.300 eura godišnje.

Stručni savjetnici za imovinsko-pravne poslove, kontrolori i drugi financijski stručnjaci godišnje zarade u prosjeku 76.400 eura. To ih čini drugom najbolje plaćenom skupinom u Njemačkoj. Na trećem su mjestu pravnici. Oni mogu nakon završenog pravnog fakulteta, računati s prosječnom plaćom od 70.000 eura.

Prema Saveznom zavodu za zapošljavanje (BA), kontrolori zračnog prometa mjesečno zarađuju  između 6400 i 8900 eura bruto.

Prosjek plaća u različitim sektorima

Stalno zaposleni u sektoru opskrbe energijom imali su bruto mjesečnu zaradu od 5137 eura bez dodatnih posebnih izdataka (Sonderzahlungen). Najniža plaća je bila u ugostiteljstvu , a iznosila je u prosjeku 2.451 eura.

Ipak, najgore prolaze radnici Call centra. U ovom sektoru poslodavci isplaćuju čak 31 posto niže plaće od prosjeka. Za usporedbu, zaposlenici u Agencijama za privremeno zapošljavanje također primaju naknadu za rad i to 20 posto ispod prosjeka.

Kako se kreću plaće menadžera?

Zaposleni u hotelijerstvu ili ugostiteljstvu, prema brojkama Stepstone analize, zarađuju 56.600 eura bruto godišnje.

Menadžeri iz klasičnog njemačkog srednjeg sektora poput strojarstva, metalne industrije ili elektrotehnike već zarađuju znatno više, u prosjeku 90.000 eura godišnje. Oni koj rade na područjima poput medicinske tehnologije, farmaceutike, savjetodavnog upravljanja, revizije i prava čak i više od 100.000 eura.

Statistika pokazuje da se i razlike u zaradama između muškaraca i žena u Njemačkoj postupno smanjuju. Prošle je godine prosječna bruto satnica za žene iznosila 17,72 eura i bila je 20 posto niža od satnice za muškarce – 22,61 eura. Samo prije godinu dana ta razlika je iznosila 21 posto, a 2014. 22 posto.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.02.2021.