Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da se radi na tome da nacrt izmjene zakona bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade.

Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznajemo, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva doznajemo da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.

“U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maske”, kaže jedan član povjerenstva, donosi Jutarnji list.

Capak: Kazne za nepridržavanje mjera između 100 i 200 eura

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u subotu kako bi kazne za prekršitelje mjera, za nenošenje maske u javnom prijevozu ili u zatvorenim prostorima, trebale biti između 100 i 200 eura, prenosi HRT.

Projekcija Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast i neizravnavanje krivulje do veljače, kazao je Capan na zdravstvenom kongresu Future Z. 

“Kada smo uveli mjere prije nešto više od 10 dana, počela nam se krivulja izravnavati, imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošloga tjedna brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti” , rekao je Capak, komentirajući pitanje do kada misli da će strože epidemiološke mjere biti na snazi.

Rekao je kako je cijela Hrvatska “debelo u crvenom”, ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta puno bolja od ostalih zemalja Europske unije.

“Kao što je poznato, mnoge od tih zemalja su unijele puno strože mjere i ranije nego mi, ali situacija im se ne popravlja”, kazao je.

Kao primjer naveo  je Austriju koja je 2. studenog uvela gotovo potpuni “lockdown”, dok je Slovenija to učinila 25. listopada, međutim njihove brojke se ne poboljšavaju, a što se tiče mortaliteta – imaju lošiju situaciju od Hrvatske.

S obzirom na najavljen još jedan prosvjed protiv epidemioloških mjera na gradskim trgovima, a istodobno je na snazi zabrana okupljanja više od 25 osoba, Capak je rekao: “Ja sam uvijek protiv represivnih mjera. Mi smo epidemiolozi, redovito pratimo situaciju i predlažemo što bi trebalo napraviti da se situacija poboljša. Međutim, mislim da je u ovom trenutku sazrelo vrijeme da oni koji nisu spremni na odgovornost i solidarnost, budu kažnjeni”,

“Ja nisam obaviješten o tom prosvjedu niti pratim tu situaciju, ali pretpostavljam da će se, ako bude više od 25 ljudi, reagirati, da će inspekcija civilne zaštite i drugi koji sudjeluju u nadzoru stožernih mjera na to reagirati. Ako ništa drugo, prema organizatorima”, rekao je Capak.

Na pitanje kolike bi trebale biti kazne za nenošenje maske i kakve su situacije u drugim zemljama, Capak je podsjetio da se hitno išlo na izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tekst je spreman koliko je njemu poznato, osim visine kazne. Izmjene i dopune se tiču samo kažnjavanja.

Mislimo da bi (kazne) trebale biti između 100 i 200 eura za nenošenje maske, recimo u javnom prijevozu ili u zatvorenim prostorima, rekao je Capak, a prenosi HRT.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 28.11.2020.