“Nitko nas na to nije prisilio, pristali smo na to dobrovoljno. Da, odrekli smo se, da, bit će nam teško, ali ne možemo biti slijepi na ono što se događa oko nas”, rekli su izvori iz Crkve. 

Katolička crkva u Hrvatskoj odrekla se deset posto ukupnog prihoda iz državnog proračuna za ovu godinu, koji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) od države dobiva prema jednom od četiri Vatikanska ugovora, priopćili su iz Vlade nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i predsjednika HBK, mons. Želimira Puljića, donosi Jutarnji list.

Na temelju tog ugovora o gospodarskim pitanjima HBK godišnje u prosjeku dobije 300 milijuna kuna, Crkva se prema toj računici odrekla oko 30 milijuna kuna zbog koronakrize. Potvrdili su to za spomenuti list i izvori iz Crkve.

“Nitko nas na to nije prisilio, pristali smo na to dobrovoljno. Da, odrekli smo se, da, bit će nam teško, ali ne možemo biti slijepi na ono što se događa oko nas. Kao što nismo bili slijepi kada je počela financijska kriza, kada smo se u četiri godine odrekli oko 160 milijuna kuna”, kažu izvori iz Crkve.

Iz Vlade su zahvalili Crkvi što se odrekla ovog iznosa.

Riječ je o najizdašnijem od četiriju Vatikanskih ugovora, koji je država potpisala sa Svetom Stolicom i ratificirala 1998. Odnosi se na financiranje naknada, odnosno plaća klera, karitativne djelatnosti i obrazovanja svećenika, a ugovorom je riješeno i pitanje naknada za oduzetu imovinu.

Ovo nije prvi put da se Crkva odriče dijela prihoda iz proračuna

Ovo nije prvi put da se Crkva odriče dijela prihoda iz proračuna. U godinama krize u razdoblju od 2009. do 2012., naime, HBK se u prosjeku godišnje odricao 40 milijuna kuna godišnje, ukupno 162 milijuna kuna u četiri godine. U 2019. odrekao se 50 milijuna kuna, u 2010. 18,5 milijuna kuna, 2011. 49,7 milijuna kuna, a 2012. godine 43,8 milijuna kuna.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.10.2020.