CroExpress/Francisko Pavljuk

Čudni su putevi Gospodnji. Suprug, otac četvero odrasle djece i ujedno rimokatolički svećenik!? Ovaj pojam pomalo zbunjuje. Evo kako je ipak sve moguće.

Austrijski katolički svećenik vlč. Gerhard Höberth danas ima 59 godina i ne živi uobičajeni svećenički celibat. On je bivši evangelički pastor koji je sa svojom suprugom prešao na katoličanstvo.

Evangelički pastor bio je punih četrnaest godina od 1990. do prosinca 2004. u gornjoj Austriji. 10. siječnja 2005. godine Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn podijelio je sakramente kršćanske inicijacije njemu i njegovog supruzi. Bio je i više nego presretan kada je od Svetog Oca Pape 13. listopada 2006. godine dobio odobrenje za svećeničko ređenje i dispenzu od življenja celibata.

Za svećenika je zaređen 15. lipnja 2007. godine u 49.-oj godini života u Bečkoj prvostolnici. Od 1. rujna 2007. do studenog 2015. kapelan je bio u Bečkoj župi Rudolfsheim i St. Antonius. Danas je kapelan u Bečkoj župi Marijina rođenja na Rennwegu. Njegova djeca su još evangelici, odrasli su i moraju sami odlučiti žele li preći u katoličku crkvu. Najmlađi brat njegove supruge već je prešao u rimokatoličku crkvu.

Vlč. Gerhard bio je sretan jer je smio u katoličkoj crkvi vjenčati svoju kćer s jednim rimokatolikom kao i krstiti svoje unuče. Praksa je takva da nikada neće moći biti župnik i samostalno biti voditelj neke župe, nego će se to uvijek odvijati u službi župnog vikara.Kurier. at  – “Ich bin Priester und habe vier Kinder”Datum objave: 02.05.2020.