CroExpress
Veleposlanstvo RH u Berlinu organiziralo je Prijem za EU Veleposlanike na Zelenom tjednu u Berlinu, a gošća je bila ministrica poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julia Klöckner.
Ministricu su dočekali predsjednik HGK Luka Burilović, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota te veleposlanici dvadeset država iz cijeloga svijeta.
‘Hrvatska i Njemačka imaju komplementarnu poljoprivrednu politiku, stoga me veseli što će se njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije nastaviti na vaše jer će nam to omogućiti godinu dana kontinuiteta poljoprivredne politike i rad na zajedničkim dugoročnim ciljevima’, izjava je Klöckner koja se prenosi u priopćenju HGK.

Burilović je istaknuo kako je Njemačka važna međunarodna referentna točka za Hrvatsku, politički i ekonomski te jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Prema podacima o izvozu nalazi se na četvrtom mjestu, dok je po uvozu na prvom mjestu.

‘Naša poljoprivreda, prehrambena industrija i ruralna područja imaju ogroman potencijal za rast i razvoj, kao i za veći izvoz. Imamo puno nacionalnih proizvoda koji su poznati kod domaćih potrošača i koji se mogu pohvaliti dugom tradicijom. No, za jačanje izvoza potrebna nam je promocija kako na europskim tržištima tako i na tržištima i diljem svijeta, a predstavljanje u Berlinu je upravo prilika za to’, rekao je Burilović.
U ime Ministarstva poljoprivrede saveznu ministricu, veleposlanike te naše izlagače i goste na najvećem svjetskom sajmu poljoprivrede i hrane u Berlinu pozdravio je i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH.

‘Hrvatska ima prvi puta priliku u svojoj povijesti predsjedati Vijećem Europske unije i koliko nam je to velika čast, toliko je i izazov. Danas imate priliku obići našu halu, upoznati se s hrvatskim proizvođačima, specifičnostima koje obilježavaju hrvatsku poljoprivredu, ali i kušati neke od hrvatskih autohtonih i zaštićenih proizvoda na EU razini poput istarskog i dalmatinskog pršuta, paškog sira, slavonskog kulena i naših vrhunskih vina, kazao je Majdak.

Od petka do nedjelje sajmom je prošlo već 100.000 posjetitelja, što je više nego prošle godine, a očekuju ukupno oko 400.000 posjetitelja do kraja sajma, na kojem radi 10.000 ljudi. Očekuje se 2000 buseva iz cijele Njemačke, a ruta za obilazak cijelog sajma je duga 8 kilometara prilikom koje će posjetitelji imati priliku isprobati i kupiti više od 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta. Na sajmu će ukupno sudjelovati i posjetiti ga oko 200 istaknutih političara, pri čemu je glavna tema rasprava o klimi i klimatskim promjenama.
Predstavljanje Hrvatske, zemlje partner i hrvatskih izlagača na sajmu organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsjednik Vlade RH Plenković obratio se 3000 gostiju iz cijelog svijeta, a sutradan je u hrvatskoj hali uručio u ime Hrvatske gradu Berlinu osamdesetogodišnju maslinu kao simbol mira i prijateljstva između dviju država, naglasivši i važnost dugogodišnje tradicije kvalitete maslinovih ulja s hrvatskih prostora. Hrvatska tako trenutno ima pet maslinovih ulja sa zaštićenim oznakama izvornosti registrirana na razini Europske unije.

Datum objave: 20.01.2020.