“Kralj laminata” u Hrvatskoj, gdje je osnovao tvrtku Pervanovo d.o.o. ulaže već niz godina, a trenutačno gradi najmoderniju tvornicu podnih obloga u Ogulinu.

Darko Pervan jedan je od najuspješnijih Hrvata izvan domovine, svoju je poslovnu karijeru izgradio u Švedskoj kamo se s obitelji doselio kao dijete.

Uspjeh svog poslovnog carstva u industriji proizvodnje podnih obloga temelji na vlastitim inovacijama. U Švedskoj je osnovao poduzeće Valinge Innovation AB i razvio izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike bez uporabe ljepila.

U Hrvatskoj, gdje je osnovao tvrtku Pervanovo d.o.o. ulaže već niz godina, a trenutačno gradi najmoderniju tvornicu podnih obloga u Ogulinu.

U razgovoru za Večernji list Pervan je otkrio više o sebi, svojoj obitelji, ali io novom poslovnom pothvatu u domovini.

Njegova se obitelj preselila u Švedsku 1954. godine na poziv tamošnjeg plivačkog saveza gdje njegov otac postao trener švedskog olimpijskog tima. Otac mu je iz Splita, majka iz Dubrovnika, a on je rođen u Zagrebu 1946.

Do odlaska u Švedsku živjeli su u Rijeci na Sušaku.

“Života u Hrvatskoj se malo sjećam jer smo već 1954. bili u Švedskoj. Sjećanja su na obitelj i na ne tako lagan život”, priznaje Pervan za Večernji.

Patent mehaničkog spajanja podnih obloga

Darko Pervan je diplomirani inženjer strojarstva i magistar ekonomije, usto i bojnik švedske vojske, a karijeru je kaže, gradio kroz grupaciju Swedish match i njezinu tvrtku Perstorp AB.

“Tu smo na moju inicijativu i vodstvo 1977. izumili i lansirali na tržište prvi laminat, a danas je tržište laminata 1 mlrd m2. Nakon toga smo krenuli razvijati mehanički spoj podnih obloga bez uporabe ljepila, ali moji tadašnji poslodavci nisu bili zainteresirani za to.”

“Kao samostalni poduzetnik 1993. prijavljujem kroz svoju tvrtku Valinge Innovation AB, prvi patent mehaničkog spajanja podnih obloga (G1) tzv. Klik spoj. Tako smo zapravo omogućili da netko tko ima i malo tehničkog znanja može sam složiti podnu oblogu.”

Ulaganje u Hrvatsku

U Hrvatsku je prva ulaganja započeo 2005. godine, u Dubrovnik i dubrovački kraj, prije svega u nekretninski i turistički biznis. Priznaje, sve je to “bilo isprovocirano sentimentom i nenadmašnom ljepotom stare domovine”.

“Do danas smo u Hrvatsku uložili više od 1 milijardu kuna vlastitog kapitala koji smo zaradili i na njega platili porez u Švedskoj, iz Hrvatske do danas nismo izvezli ni jednu kunu u Švedsku ili treće zemlje. Mislim da to najbolje opisuje naš doprinos Hrvatskoj i njezinu gospodarstvu.”

I danas su brojne investicije u Hrvatsku. U tijeku su na svim pozicijama po Hrvatskoj.

“Na dubrovačkom području trenutačno čekamo ishođenje dozvola za hotel u Slanom, za vilu u Dubrovniku na Lapadu te privodimo kraju investiciju u dvorac Ohmučević u Slanom. U Ogulinu smo krenuli s investicijom u najveću i najmoderniju tvornicu drvenih podnih obloga, sad smo u fazi izgradnje centralnog logističkog centra površine 15.000 m2.”

“U Bjelovaru završavamo investiciju u novu pilanu i doradne linije te počinjemo s pripremama za novu proizvodnu halu, a u tvornici u Otoku je u tijeku investicija u proizvodnu halu površine 6000 m2 gdje će biti smješteni novi pogoni za spajanje furnira itd”, kaže Pervan te zbraja kako će do kraja svih njihovih investicijskih ciklusa, dakle do 2027., ukupna ulaganja u Hrvatsku se popeti do 3 milijarde kuna.

Investicija u Ogulinu

Za ulaganje u najveću i najmoderniju tvornicu drvenih podnih obloga odabrao je Ogulin. Kaže, jer je “savršeno prometno i infrastrukturno povezan i posložen”. Naime, luke Rijeka i Bakar su na sat vožnje, zračna luka također, a željeznica i autocesta su na nekoliko desetaka metara od njihovih sadašnjih i budućih pogona.

“Mislim da su cijela Lika i Gorski kotar izvanredan potencijal koji još do sada nije otkriven i prepoznat na pravi način ili možda nije dovoljno promoviran. Naša primarna izvozna tržišta su Skandinavija, zemlje Beneluxa, Njemačka, Švicarska, Kina te zemlje okruženja”, poručio je Pervan. 


Autor: CroExpress Datum objave: 02.02.2021.