Autor: CroExpress/Stjepan Starčević

Prolazeći Istrom u želji da je bolje upoznam, zaustavih se u malom istarskom mjestu Vodnjan. Vodnjan mi je bio poznat po Kažunu, okrugloj kamenoj građevini koja se koristila na poljima za ostavljanje alatki i smještaj stoke. Ovaj put privuklo me nešto drugo. Vodnjan je danas poznat u nas i u cijelom svijetu po relikvijama svetih koje se čuvaju u ovdašnjoj crkvi.

7eba694017.jpg
Na glavnom gradskom trgu smještena je crkva sv. Blaža koja je sagrađena u 18. stoljeću inače najveća crkva u Istri. Pokraj crkve u visine se diže toranj visok 60 metara. U crkvi se čuva 370 relikvija 250 različitih svetaca. Pored relikvija svetaca u crkvi se čuva 10 tijela ili dijelova tijela svetaca.

0e3666db66.jpg
U crkvi sam razgovarao sa župnikom don Marjanom Jelenićem. Don Marijan je 2014. godine izdao knjigu ‘Galerija velikana’ u kojoj piše o svecima i relikvijama koje se čuvaju u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu.
d06d5417fe.jpg
8e9af429ca.jpg
Don Marjane, što su to relikvije?
Relikvije su posmrtni ostaci svetaca ili njihovi osobni predmeti koji su predmeti vjerskog štovanja. Kod nas u narodu ih zovu i Moći jer po vjeri posjeduju duhovnu moć, pa im se molimo i utječemo za različite potrebe.
U čemu je značaj ove crkve?
Crkva nosi ime sv. Blaža i tu čuvamo Moći, odnosno relikvije sv. Blaža. Od pamtivjeka se hodočastilo u ovu crkvu gdje su mnogi hodočasnici po zagovoru sv. Blaža molili ozdravljenje od bolesti grla.

Odakle crkvi svetogh Blaža ovoliki broj relikvija?
U vrijeme Francuske revolucije i najezde Napoleonove vojske, mnoge crkve u Istri su bile srušene ili devastirane. Venecijanski akademski slikar Gaetano Gresler je iz straha da se ne unište relikvije iz Crkava u Veneciji skupljao iste i skrivao ih u svojoj palači. Iz straha da ih Napoleonova vojska ne uništi on je relikvije i druge sakralne predmete jedrenjakom 1818. godine prevezao u Istru. Pošto je Župa Vodnjan tražila slikara koji bi oslikao crkvu angažirali su Greslera da on to uradi. Gaetano Gresler je tad ustupio crkvi relikvije, slike i sakralno blago koje je imao uz sebe. Tako je crkva u Vodnjanu dobila neprocjenljivo dohovno blago.
I tako su spašene relikvije svetaca?
Da i ne. Godinama su relikvije stajale naslagane u nekoliko sanduka u jednoj prostoriji. Čak je bilo razmišljanja od bivšeg župnika da ih treba sahraniti, ali srećom to nije urađeno. Ja sam preuzeo Župu prije 40 godina. Tad sam tek i saznao za te relikvije i počeo s čišćenjem i sortiranjem istih. Pored relikvija imamo i 10 Svetih tijela ili dijelova tijela svetaca. Tri tijela su kompletna. To je tijelo sv. Nikoleze Bursa rođene u Kopru 1465. godine, svetog Leona Bemboa koji je bio svećenik na duždevu dvoru u Veneciji. Kasnije je bio biskup u Grčkoj. Svetog Ivana Olinia također svećenika u Veneciji. Zvali su ga živući svetac. Tu je i tijelo sv. Pavla carigradskog nadbiskupa. Pored ovih tijela imamo i torzo sv. Sebasijana, stopalo sv. Barbare i očuvani jezik sv. Marije Egipatske.
972d25e5d0.jpg
Koje su najpoznatije relikvije koje se ovdje čuvaju?
Imamo relikvije Svetog Križa, relikvije Krvi Isusove, relikvije Gospinog Vela, relikvije rupca sv. Šimuna u kojem je Dijete Isus bio predstavljen u hramu, zatim relikvije svih apostola, relikvije sv. Stjepana prvomučenika pa sve do relikvija svetaca iz našeg vremena kao što su relikvije blaženog Stepinca i sv. Ivana Pavla II.
Da li su na relikvijama vršena naučna istraživanja?
Da, zadnji put prošle godine. Na splitskom Zavodu za patologiju pomoću CT uređaja je utvrđeno da dva Sveta tijela imaju očuvane unutarnje organe. Radili smo i radiološka i antropološka istraživanja.
I šta kažu stručnjaci?
Fenomen neraspadnutih tijela zanima suvremenu znanost. Stručnjaci imaju više hipoteza. Prema njima tijelo bi moglo ostati neraspadnuto ako se nađe u vrlo niskoj temperaturi, ako se zatruje arsenom ili je pokopano u zemljištu bogatom željeznim jonima i taninskom kiselinom. Za tijela u Vodnjanu objašnjenje je još teže jer nisu nikad bila ni u hladnoj klimi, niti u posebnom zemljištu. Umrla su prirodnom ili nasilnom smrću, a ne trovanjem. Dok se traga za racionalnim objašnjenjem, možda ostaje jedini odgovor da je čovjek kao biće velika zagonetka za života i poslije smrti.
Ova zbirka relikvija je jedinstvena u svijetu, a ipak nedovoljno poznata u Hrvatskoj. Slažete li se s tim?
Nažalost ste u pravu. Tek nakon snimanja Svetih tijela na CT počelo se ozbiljnije istraživati ovaj fenomen. Problem je i u tome što nemamo adekvatan prostor gdje bi se svi ekponati izložili, a pomalo se i plašimo najezde radoznalih turista. Planiramo gradnju Kripte gdje bi sve relikvije i sakralno blago bilo izloženo, jer imamo još 5 velikih kovčega s kostima i relikvijama koje još uvijek nismo klasificirali jer nemamo mjesta za njih.
08140b9230.jpg
Kakvu poruku prenosi ova vaša zbirka?
Ovo je jedinstvena zbirka i po tome što imamo 266 relikvija svetaca koje potiču iz vremena prije podjele kršćana (prije nastanka pravoslavlja i protestanata), što može doprinijeti jedinstvu kršćana. S antropološkog gledišta značajno je istaknuti relikvije 46 svetica, čime se ističe vrijednost žene u kršćanstvu.
Don Marjane hvala vam na informacijama i vremenu koje ste nam poklonili.

Datum objave: 08.10.2019.