Autor: CroExpress
Mirko je Slavonac iz okolice Donjeg Miholjca koji već pet godina živi i radi u Njemačkoj. Za portal CroExpress odlučio je podijeliti svoje iskustvo dolaska iz Hrvatske u Njemačku te tako ohrabriti naše ljude koji su tog pristigli, ‘trbuhom za kruhom’. 
U nastavku pročitajte Mirkovu priču.
‘Negdje u rano proljeće javljao sam na oglase za posao i naletio na stranicu Gigajob.de gdje se uz osnovne podatke teba napisati i nešto o sebi. Odlučio sam popuniti i napisati što znam raditi, ekonomist sam, dijete sa sela. Iskustvo u skladištu i trgovini imam, a znam obavljati i sitne popravke oko mehanizacije. Njemački sam, pak, učio u školi.
Ostavio sam email za kontakt, popunio i poslao, uz misao da to ionako neće nitko pročitati pa sam ubrzo i zaboravio na prijavu. Nakon 2 mjeseca dobio sam mail da se javim ako želim raditi kao mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Javio sam se i pitao za uvjete, rečeno mi je da ću imati stan, hranu i 800 eura. 
Netko će možda misliti da je to malo, ali više je nego što sam imao u Hrvatskoj. Rekli su mi da mogu odmah doći, a nakon nekoliko dana razmišljanja, odlučio sam otići u nepoznato. Kupio sam kartu u jednom smjeru i javio da stižem, rečeno mi je da nazovem kad dođem, a netko će doći po mene. Rastanak od mojih doma bio je težak, put još teži… 
Oko 9 ujutro bio sam u Aalenu i javio da sam stigao. Rekli su mi da malo pričekam, a tijekom dvosatnog čekanja svašta mi je prolazilo kroz glavu. Međutim, nakon dva sata stigao je kombi s natpisom tvrtke i odmah me odvezao na posao. 
Nakon posla, šef me odvezao u stan i dao mi 300 eura da imam tijekom probnog rada od dva tjedna. U toj tvrtki ostao sam dvije godine, nakon čega je počelo izrabljivanje gdje sam dogurao do 200 radnih sati bez povišice
Poslao sam molbe za druge poslove i zvali su me za vozača viličara što radim već tri godine’, ispričao nam je Mirko koji obilježava 5. godišnjicu rada u Njemačkoj.
A kakva je vaša priča? Podijelite s nama i pišite nam na redaktion@croexpress.eu ili u inbox portala.

Datum objave: 02.05.2019.