Autor: Nedjelja.ba / Aleteia

Antonio Nunes je 35-godišnjak i prijatelji ga zovu Tonho (Tonjo, Toni na portugalskom). On je Brazilac, iz južne države Santa Catarina.

U veljači ove godine njegov je život doživio nevjerojatni obrat kojega ne bi očekivali ni u filmu, a kamoli životnoj realnosti: otkrio je da je jedan njegov uposlenik kojega je nedavno primio u firmu, nitko drugi nego njegov najmlađi brat, kojega nikada nije upoznao.

Braću usvojile tri različite obitelji

Antoniova majka nije imala sredstava kako bi odgajala troje djece – Tonija, Jeffersona i Maicona – tako da je svoga prvoga sina Tonija povjerila svojim roditeljima, a kasnije su srednji i najmlađi dani na usvajanje, svaki kod različite obitelji.

Toni i Jefferson pronašli su se prije gotovo tri godine, jer je obitelj koja je usvojila Jeffersona znala tko su Tonijevi roditelji.

Zajedno su njih dvojica počela potragu za najmlađim bratom kojega nikada nisu upoznali jer su u vrijeme kada se Maicon rodio njih dvojica već bili povjereni novim obiteljima.

Jedini znak koji su imali o tome gdje je Maiconovo prebibalište, nažalost bio je nejasan: znali su da je njegovim usvajanjem upravljao posrednik, frizerka koja je u to vrijeme radila na autobusnoj postaji u Blumenau. Kada su pričali s njom o tome saznali su da je posljednji put vidjela Maicona kada je nedugo prije slučajno naišla na njega u školi na dan izbora.

Tako blizu, a tako daleko

Toni, koji je vlasnik tvrtke za distribuciju prirodnoga plina, običavao je osobno vršiti neke isporuke. Jedan od njegovih klijenata bila je tvrtka čiji se predstavnik zvao Maicon Luciani. Ubrzo su Toni i Maicon postali prijatelji.

Na kraju 2018. Maicon je ostao bez posla, a kada je to Toni doznao kontaktirao ga je ponudivši mu da ga zaposli. Ovaj je prihvatio prijateljevu ponudu te su u siječnju počeli skupa raditi.

U veljači Toni je trebao ići na poslovno putovanje u susjednu državu i zamolio je Maicona da ga prati kako bi mogao učiti o vođenju posla.

Tijekom višesatnoga razgovora na putu, Maicon je spomenuo da je njegovo prezime prije usvajanja također bilo Nunes, kao i Tonijevo.

Ostatak priče, s velikom radošću, ispričao je sam Toni u intervjuu za brazilski news-portal NSC:

‘Došao je do toga da je rekao kako je ime njegove biološke majke bilo Sulimar, te da je usvojen posredstvom frizerke koja je radila na autobuskoj postaji. Tada sam pitao: ‘Je li ime tvoga oca bilo John?’ Rekao je ‘Da’. Pitao sam: ‘Jesi li slučajno susreo frizerku na dan izbora u školi?’ Odgovorio je: ‘Da!’ Onda sam mu rekao: ‘Prijatelju, ti si moj brat!’‘

Dakako, obojici je bilo teško da to odmah povjeruju, ali je bilo neosporno: sve Tonijeve informacije bile su točne (a i obojica su imali velike fizičke sličnosti). Toni, zapanjen i zadivljen, osvrnuo se na iznenađenja koje im je život priredio:

Tako blizu, a istodobno, tako daleko! To je čudan osjećaj… Uvijek smo živjeli u susjedstvu, koja su bila jedna pored drugih! Uvijek sam ga tražio, a ipak nikad mi nije prošlo kroz glavu da je bio blizu mene!’

Zapravo, tijekom cijeloga svoga života, do toga trenutka, dvojica braće se nikada nisu srela, iako su živjeli ne više od pet kilometara jedan od drugoga.

Kažu da su ‘prijatelji obitelj koju odaberete’. Toni i Maicon su svjedoci toga, preko tajnovitih planova Gospodnjih, da su ponekad ‘obitelji prijatelji koje izaberemo!’ 

Datum objave: 03.04.2019.