Autorica: Jagoda Bastalić/HRT

Više od milijun ljudi u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. Na ulici ćete ih teško prepoznati. Među njima je i Iva. U njezinoj ispovijesti pogledajte kako izgleda stvarni život, stvarnih ljudi, bez filtra.

Iva ima 36 godina, voli slikati naivu. Samohrana je majka dvojice sinova. Na prvi pogled čini se da je sve u redu jer ničim ne odaje koliko joj je zapravo teško.

Prije šest godina suočila se s dijagnozom multiple skleroze. Niti je dovoljno zdrava da bi za stalno radila, niti dovoljno bolesna da bi dobila mirovinu. A živjeti se mora. S mjesečnim primanjima koje ima, to je pravo umijeće.

Ova majka s dvoje djece do prije nekoliko mjeseci živjela je u podstanarskom stanu i svaki mjesec muku mučila kako skupiti za najamninu.

Prije nekoliko mjeseci dobila je gradski stan u najam na pet godina. Najamnina od dvjesto kuna sada manji izvor stresa. Ali i dalje se teško preživljava mjesec.

Iva se bori u svakom pogledu. Kako se živjeti s bolesti, kako najbolje rasporediti 1645 kuna. Kako dodatno zaraditi za osnovne životne potrebe sebe i svoje djece.

Ono što svakom u ovom trenutku prolazi kroz glavu je kako tročlana obitelj u Zagrebu može preživjeti mjesec s 1645 kuna.

Daleko smo od društva koje daje rješenja za stvarne životne probleme. Možda bi oni koji kroje zakone i naknade sve bolje razumjeli kada bi se na jedan mjesec dana zamijenili s Ivom. Da nam pokažu kako preživjeti s toliko malo kuna.

Video prilog pogledajte OVDJE.


Želite novčano pomoći Ivinoj obitelji? Ovo je njezin broj računa:

Iva Jurković
Raiffeisen banka
HR2624840083235430807

Datum objave: 19.02.2019.