Autor: CroExpress

Nedostatak radne snage na hrvatskoj obali tijekom ljetnih mjeseci tema je koja je punila novinske stupce posljednjih nekoliko godina, posebno u sektoru ugostiteljstva i građevine.

Krajem svibnja prošle godine, mnogi su bili zabrinuti kako će odraditi sezonu bez dodatne radne snage za koju tada nisu bile odobrene kvote. Ove godine realnost izgleda posve drugačije.

U hotelskim i ugostiteljskim objektima u Dubrovniku situacija je neizvjesna i sa stalnim radnicima jer se još ne zna hoće li uslijed koronakrize oni otvarati svoja vrata, a sezonski radnici u velikom dijelu tih objekata nisu potrebni. 

O tome najbolje govori iskustvo sezonskog radnika iz Slavonije, koji je mjesecima tražio posao u Dubrovniku.

‘Preselio sam se iz svog rodnog grada u Dubrovnik kao bih radio. Tri mjeseca sam tražio posao u ugostiteljstvu, ali bezuspješno. Napustio sam Dubrovnik kad sam shvatio da od sezone očito neće biti ništa,’ kazao je za Dubrovački dnevnik.

Kako kaže, trebao je početi raditi u jednom hotelu, no oni dugo nisu znali kakav će biti ishod situacije. Tek su mu, govori sugovornik, nedavno kazali kako im neće biti potreban.

Nakon toga je pokušao pronaći posao u nekom od ugostiteljskih objekata, no i tu je situacija bila vrlo neizvjesna i poslodavci mu nisu mogli kazati hoće li uopće otvarati svoje objekte te hoće li im biti potrebni radnici.

Stoga je odlučio poći na Vir gdje je pronašao posao.

‘Situacija u Dubrovniku je neizvjesna i nitko mi ništa nije znao reći, a vjerujem da se ni danas nije ništa puno promijenilo,’ tvrdi sugovornik. ‘

Ovo, naravno, nije jedini slučaj u kojem sezonci svjedoče nemogućnosti pronalaska posla u Dubrovniku.

Na Facebook stranici ‘Iznajmljivanje i poslovi u Dubrovniku’ nekoliko je osoba postavilo svoje oglase u kojima potražuju posao u ugostiteljstvu te tvrde kako im ga je jako teško naći.

U tom kontekstu nekoliko sudionika u raspravi je povuklo tezu kako poslodavci u Dubrovniku radije zapošljavaju osoblje iz Republike Srpske u kojoj su troškovi života nešto niži pa žitelji prije pristaju na niže plaće od lokalnog stanovništva.

No, čini se kako u takvim tvrdnjama ipak nema uporišta.

‘U mom restoranu svi djelatnici imaju jednaku plaću i za njih plaćam identične naknade. Štoviše, čak smatram kako će, ako se i bude tražila dodatna radna snaga, ove sezone prednost imati djelatnici s područja Hrvatske, upravo iz razloga što će poslodavci, koji su u krizi, htjeti izbjeći situaciju s plaćanjem dozvola i organiziranjem smještaja’, izjavio je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić dodavši kako je i sam morao otkazati dva stana koja je namijenio sezonskim radnicima u svom objektu i kako vjeruje kako će prioritet biti domaći djelatnici.

Osim sezonskih radnika, pogođeni su i ugostitelji koji se nadaju kako će zrakoplovi s međunarodnih letova što prije početi pristizati u Dubrovnik i dovoditi goste. 

‘Sve ovisi o letovima jer bez međunarodnih letova nema ni sezone. Samo o tome ovisimo i nadamo se kako će ih biti i kako će se nešto pokrenuti u periodu od sredine lipnja ili najkasnije početka srpnja. Samo tako će se možda pojaviti potreba za većim zapošljavanjem, a u kojem će to opsegu biti u ovom je trenutku teško spekulirati,’ izjavio je Vlašić.

Novonastala situacija pokazala je koliko je zapravo turizam u Dubrovniku važan ne samo za grad, nego i za ostatak Hrvatske, odakle tijekom ljetnih mjeseci veliki dio radnika pristiže zaraditi u sezoni.

No, sve je izglednije kako će scenarij zapošljavanja sezonskih radnika ove sezone gotovo u potpunosti izostati, piše Dubrovački dnevnik.


Datum objave: 16.06.2020.