PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.06.2020
tekst
tekst

Iseljenički info

MERKEL PREDSTAVILA DRASTIČNE MJERE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA U Njemačkoj se zatvaraju trgovine, restorani mogu raditi od 6 do 18 sati, zabranjuju se vjerska okupljanja

foto: Pixabay/Jonas Schmidt

foto: Pixabay/Jonas Schmidt

Br. pregleda: 4468

Autor: CroExpress/Hina

S obzirom na to da je u Njemačkoj više od šest tisuća zaraženih osoba, kancelarka Angela Merkel javnosti je predstavila drastične mjere za usporavanje širenja koronavirusa. Riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata bez presedana.

Tako je najavljeno zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode, a restorani će raditi skraćeno te će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova. Bolnički posjeti bit će ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

"Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmor kako unutar tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova", istaknula je Merkel.

Od zabrane rada će biti izuzete samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština, te frizeri i čistionice. Zatvorene će biti kulturne i zabavne institucije, sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli, a zabranjuju se i vjerska okupljanja.

"Ovo su jedinstvene mjere u povijesti SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa", poručila je građanima Angela Merkel.

Njemačka savezna pokrajian Bavarska u ponedjeljak je na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Muenchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Ta njemačka pokrajina s 13 milijuna stanovnika dijeli granicu s Austrijom i Italijom, za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane uz koronavirus osigurala je fond u visini od 10 milijardi eura.

17.03.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.