CroExpress/P. Sakač


6e16e4ae4a.jpg
Izložbu je predstavio i otvorio dr. Dugalić naglasivši posebnost ove izložbe, koja prikazuje kakvim se lažima služio ondašnji režim da bi okaljao sveti lik bl. Stepinca. Nažalost mnoge te laži i dan danas se ponavljaju, te je stoga velika važnost ove izložbe i u tome, da osim neistina o blaženiku prikazuje i preslike originalnih dokumenata koji pokazuju istinitu sliku kardinala Stepinca, borca za pravo i dostojanstvo svakog čovjeka.
‘Ova izložba je snažna kritika zlorabe medija od strane komunističke ideologije jer nam otkriva njezinu zloću, isključivost propagande u kojoj cilj opravdava sredstvo, zatvorenost prema istini, jer ideologija stvara istinu. Izložba nam otkriva i pravu sliku komunizma, ideologije zla koja ne poštuje čovjeka i njegovo dostojanstvo te ne preza od laži’, istaknuo je, među ostalim dr. Dugalić.
651f522460.jpg
Uz izložbu je prikazan i film u originalnoj verziji iz tog vremena o suđenju i ‘krivici’ kardinala Stepinca i ‘njegovih suradnika’.
‘Ovaj film je plod komunističke propagande kojom su nastojali opravdati presudu, odnosno, osudu donesenu na osnovi zlouporabe političke moći i političkog sustava države koja u to vrijeme nije priznavala trodiobu vlasti niti je, bez obzira na formalne ustavnopravne proklamacije, poštivala temeljna načela pravne države i vladavine prava’, pojasnio je mons. Dugalić.
Uz brojne Hrvate s područja Salzburga i okolice na otvorenju izložbe bili su i članovi družbe Braća hrvatskog zmaja iz Osijeka, Zagreba i Slovenije.
Iz Osijeka su stigli prof. Antun Tucak, zmaj Sovički, prof. dr. sc. Davorin Đanić, zmaj od Posavine, prof. dr. sc. Srećko Tomas, zmaj Drinovački II, mag. iur. Ivica Završki, zmaj Gornjogradski, Božidar Šnajder, bivši intendant HNK, zmaj Essekrski, dr. Branko Mihalj, zmaj Rakitsko-Kutjevački, Stipan Mijok, zmaj Bački II.
Uvaženi gosti iz Zagreba su bili: prof. dr. sc. Nevio Šetić, Veliki Meštar, zmaj od Istre, Anđelo Miloš, Meštar Zmajskih stolova, zmaj Prečki, Tomislav Glavnik, zmaj Svetodušni, kapelan Družbe, akademik Vladimir Bermanec, zmaj od Veternice, član Meštarskog zbora, akademik Andrija Mutnjaković, Zmaj Osječki III., Marin Kovačić, zmaj Omiški, likovni kritičar, Milan Bešlić, zmaj od Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu i prof. dr. sc. Tomica Jukić, zmaj Slovenski.

U SALZBURGU Predstavljena izložba ‘Komunističke karikature o blaženom Alojziju Stepincu nastale između 1945. i 1947. godine’Objavljuje CroExpressUtorak, 11. veljače 2020.

Datum objave: 11.02.2020.