Autor: Marija Dejanović/PR
U drevnom gradu Ninu Svjetski dan turizma obilježen je na poseban način i to kostimiranim vođenjem u kojemu je okupljene predvodio slavni pjesnik Petar Zoranić u pratnji vile Hrvatice i vile Slovinke.

U kostimu i ulozi pjesnika Zoranića koji je sebe Ninjaninom volio zvati bio je profesionalni turistički vodič Ivica Škriljevečki. U njegovoj pratnji su bile studentica i turistička djelatnica Ana Glavan, koja je bila ovaj puta u ulozi vile Hrvatice, a druga turistička djelatnica i budući turistički vodič bila je Angela Tartaro i to u ulozi vile Slovinke.

01073de108.jpg
Sunčano jutro, čisti zrak, očaravajući pogled preko lagune na Velebit, lagano strujanje povjetarca koji prethodi prirodnom fenomenu nakupljanju oblaka na vrhovima planine kao znaku nadolazeće bure, bili su uvertira u nezaboravno jutarnje okupljanje znatiželjnika. Tog se jutra Petar Zoranić tj. vodič potrudio predstaviti svaki kamen 3000 godina starog mističnog Nina i odgovarao je na svako postavljeno pitanje okupljenih građana i iznajmljivača privatnog smještaja.
Nin kao da se na trenutak vratio u vrijeme slavnog pjesnika, kao da nas Zoranić poziva riječima zapisanim u njegovom romanu: ‘Slidite stope moje …’ podsjećajući na važnost kraljevskog grada Nina koji bijaše prva prijestolnica Hrvata i u kojem se vrlo lijepo može ispripovijedati povijest srednjovjekovne Hrvatske.
‘Stvarno su to prekrasne priče koje se utiskuju duboku u dušu. Pobuđuju osjećaj domoljublja i ponosa, obogaćuju svakoga i vraćaju u lijepa, a i turbulentna povijesna vremena drevnog Nina’, zaključila je Petra Sipina slušajući vodiča.

Netko je iz grupe komentirao: ‘Imali smo prigodu uživati u prekrasnoj maloj avanturi i svjedočiti interpretaciji povijesti Nina i lijepe naše zemlje.’
Kako je ovo godina u kojoj se obilježava 450. obljetnica tiskanja romana Planine, uz obilježavanje Svjetskog dana turizma, ovo je bilo posljednje u nizu kostimiranih vođenja koje je ove godine organizirala Turistička zajednica grada Nina. Naime u čast slavnog pjesnika Zoranića i njegovog prvog hrvatskog romana Planine, tijekom čitavog ljeta, točnije svakog petka u srpnju i kolovozu, odrađena je serija kostimiranih vođenja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Kostimirana vođenja posvećena su također obilježavanju 1140. obljetnice Branimirove godine – prvoga međunarodnog priznanja države Hrvatske. Papa Ivan VIII. u svibnju 879. blagoslovio je kneza Branimira i hrvatski narod. Dana 7. lipnja 879. uputio je dva pisma, knezu Branimiru, hrvatskom narodu i svećenstvu, priznajući tako Branimira za zakonitog vladara. Tu su priču ispripovijedali kostimirani vodiči znatiželjnicima koji su upijali povijesne činjenice.

Turistički su vodiči proslavljali još jednu važnu obljetnicu. Vođenja su također bila posvećena 950. obljetnici izdavanja Krešimirove povelje Mare nostrum dalmaticum koja predstavlja znamenitu darovnicu koja svjedoči o teritorijalnoj prostranosti Hrvatskog Kraljevstva u Krešimirovo doba.

Prema riječima Grge Novaka ‘Godine 1069. stolujući u svom kraljevskom gradu Ninu, u prisutnosti cijelog svog sjajnog dvora, knezova, biskupa, opata, zapovjednika vojske i mornarice, pred golemim mnoštvom naroda, izdao je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. benediktinskom samostanu sv. Krševana u Zadru ispravu, kojom tom samostanu, ističući, da mu je svemogući Bog na kopnu i na moru proširio kraljevstvo, poklanja otok Maun koji se nalazi u našem dalmatinskom moru.’
Vođenja su odradile dvije vile i to ulogu vile Hrvatice odradila je Zrinka Brkan Klarin dok je ulogu vile Slovinke imala Lores Kučaić Bobić. Obje su licencirani profesionalni turistički vodiči, a povijest Nina im je dobro poznata stoga su one rado odgovarale na svako postavljeno pitanje.

431ffa4d89.jpg
Pitanja je bilo pregršt jer ovo nije bilo klasično turističko vođenje s interpretacijom baštine već je upriličeno kako bi se kod posjetitelja potaknula mnoga čuvstva i time se stvorio doživljaj za pamćenje s odmakom od svakodnevnice vraćanjem u povijesnu zbilju. Čarolija je bila upotpunjena fotografijom s vilama, što su mnogi odmah podijelili na društvenim mrežama.
Vile i pjesnik su uz edukaciju o povijesnom značaju Nina od prapovijesnog doba, kroz rimsko vrijeme, a posebno kroz ulogu grada u doba hrvatskih narodnih vladara znalačkim načinom približili okupljenima. Također je ispripovijedano nesretno stradavanje Nina u više navrata do onoga kobnoga 1646. – potpunog uništenja grada, a navodno zbog strateških razloga. U novom vijeku Nin se sporo obnavljao sve do modernog doba.

Budući da ima malo vidljivih velebnih objekata kakve je povijesni otok Nin imao upravo je narativno ispripovijedana priča važna za svakog onog koji želi nešto više spoznati o gradu izuzetno važnom za povijest Hrvata.
Početna točka sa koje su grupe krenule na kostimirano vođenje po starogradskoj jezgri Nina bila je Turistička zajednica grada Nina gdje su vodiči posjetiteljima objasnili značaj lika i djela slavnog pjesnika Petra Zoranića Ninjanina te 450. obljetnicu tiskanja romana Planine.

Baš je u tom prvom hrvatskom romanu Planine Petar Zoranić ukazao na ljepote negdašnjeg kraljevskog grada Nina koji se nalazi uz morsku obalu s kojeg se pruža pogled na neustrašivi Velebit, te prostore srednjovjekovne hrvatske države.
U laganoj i opuštenoj šetnji grupa je obišla važne lokalitete na povijesnom otočiću koji se čitav može sagledati kao muzej na otvorenom: Donja gradska vrata, glavnu ulicu Kalelargu, crkvu sv. Anselma – prvu katedralu u Hrvata, glavni gradski trg Kraljevac, ostatke najvećeg rimskog hrama na istočnoj obali Jadrana, ostatke rimske kuće koja ispod slojeva pijeska skriva lijepe mozaike, spomen park posvećen slavnom pjesniku Zoraniću, crkvu sv. Križa smještenu između ostataka rimskih kuća i grupa je svoju šetnju predvođena likovima iz romana završila ispred spomenika slavnom biskupu Grguru Ninskom. Tamo su prema običaju neki od članova grupe dotaknuli sjajan palac za sreću te zatražili da im se obistini skrivena želja.

08575a236c.jpg
Vile su pobuđivale znatiželju prolaznika pa su se i oni spontano priključivali grupi koja se sporo kretala upijajući pripovijedanje stručnjaka velikih znalaca o povijesti Nina. Okupljeni su slušajući priče o dugoj povijesti slavnog grada uživale u neobičnoj i ugodnoj atmosferi, zanimljivim legendama koje su ih se dojmile te je vrijeme brzo proletjelo. Svaka je šetnja trajala gotovo 2 sata budući da su se mnogi poželjeli fotografirati s vilama i s pjesnikom. Tako je ove godine na novi način, kroz laganu šetnju gradom, zabavnom i poučnom jednostavnošću ispričana povijest grada Nina.

Ovaj projekt nastavit će se narednih godina jer je jako lijepo primljen od strane domaćina i turista na području grada Nina i šire. Posjetiteljima koji će u Nin dolaziti posredstvom putničkih agencija omogućit će se sudjelovanje u tzv. living history programu (programu oživljenje povijesti) koji se koristi kao metoda interpretacije povijesne baštine.

Poznati su povijesni podaci da je pjesnik Zoranić veliki dio svog života proveo u Ninu kao sudski pisar. Izletnike i turiste će pri dolasku u grad dočekati kostimirani pjesnik, te će ih u pratnji vila provesti ulicama kraljevskog grada. U parku posvećenu slavnom pjesniku, uprizorit će se scena susreta pjesnika i vile Hrvatice iz romana Planina, gdje ona upućuje prijekor govoreći da su grčki pjesnici čak i pretjerujući opisali svaki grm i svaki kamen zemlje svoje dok za to vrijeme hrvatski učeni ljudi šute.
5cb0133b87.jpg
Turistička zajednica je za ovakva besplatna kostimirana vođenja i oblikovanje novog turističkog proizvoda dala sašiti kostime za pjesnika i dvije vile kako bi bila spremna pružiti organiziranim dolascima posjetitelja novi turistički doživljaj. Putničke agencije su imale i uvijek će imati veliku ulogu u razvoju turističkih destinacija.
Trendovi novih turista utječu na promjenu potražnje, pa se agencije specijaliziraju za nove tržišne niše i fokus je sve više na prodaji sadržaja i doživljaja. Smještaj se premješta na drugo mjesto te prestaje biti motiv dolaska, već je važna destinacija i ono što se može doživjeti u njoj. Dolasci u destinaciju u periodu pred i posezoni su u izravnom utjecaju organiziranih putovanja koja su u porastu. Suvremeni turisti su u potrazi upravo za novim doživljajima pa će ovakva interpretacija baštine kao nova turistička ponuda u drevnom Ninu sigurno biti dobro primljena.


Datum objave: 03.10.2019.