Autor: CroExpress/PR

Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice. Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima.
Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja sve veći broj natjecatelja. Prijave su zaključene u četvrtak, 8. kolovoza u 23:59 h. Prijavljeno je više od 430 natjecatelja, od čega je 70 Cro Cup plivača. Osim iz Hrvatske, plivači i plivačice dolaze iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švedske, Velike Britanije, SAD-a i Južnoafričke Republike. Najmlađi sudionik je devetogodišnja plivačica, a najstariji plivač ima 78 godina. Ovogodišnji će maraton isplivati i čak tri para blizanaca te nekoliko čitavih obitelji.

Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta.
Završetak natjecanja je u 11:30 sati. Dužina plivačke staze iznosi 3.500 m. Maraton se boduje za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, a za vrijeme natjecanja se primjenjuju njihova pravila, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno, i to u 18 kategorija.

Molimo natjecatelje da pravovremeno dođu na okupljanje od 7:30 do 8:20 sati na Gradsko plivalište u Crikvenici, gdje će preuzeti vrećice s čipovima i potom se uputiti na Velu paladu, s koje kreću brodovi za prijevoz na start u Šilu na otoku Krku.
Ove će se godine prvi put održati i puno opuštenija, lakša i zabavnija varijanta maratona – ‘Balustrada Swim & Float’, i to istoga dana, 15. kolovoza, u poslijepodnevnim satima. Ukupna duljina rute je 150 metara, start je od plaže pored Beach bara „Figa“, a plivači moraju proći kroz cilj na plaži – luk izrađen od balona. Sudjelovati mogu osobe starije od 9 godina, a svi plivači moraju započeti i završiti maraton s plažnim rekvizitom na napuhavanje.

Zainteresirani se mogu prijaviti do 14. kolovoza u 23:59 h na e-mail adresu: info@tzg-crikvenice.hr ili doći osobno u TIC Crikvenica (Trg Stjepana Radića 1c). U prijavi je potrebno upisati ime i prezime, državu odakle plivač dolazi te datum i godinu rođenja. Start ‘Balustrada Swim & Float’ maratona je u 16 sati, a nakon utrke je proglašenje pobjednika, podjela nagrada i zahvalnica te zabava uz glazbeni duo ‘Kiki i Karlo’, animacija za djecu (summer balloon contest) i face painting.
Sve što trebate za sudjelovanje na ovom maratonu je kupaći kostim, vaš omiljeni ljetni napuhanac i dobro raspoloženje.
Organizator 109. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Suorganizatori: Crikvenički plivački klub, Vaterpolo klub „Crikvenica“, PŠRD „Arbun“ Crikvenica, ŠRK „Oslić“ Selce, ŠRD „Lovrata“ Dramalj, ŠRD „Tunera“ Jadranovo, ŠRK „Čikavica“ Šilo, Jedriličarsko društvo „Val“, KPA „Crikvenica“, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“, Beach bar „Figa“.
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Crikvenica, Hostel „Karlovac“, „Eko-Murvica“ d.o.o. i „Jadran“ d.d. Crikvenica.

Plivajte s nama redovito i na web stranici www.rivieracrikvenica.com te Facebook stranicama Plivački maraton Šilo-Crikvenica i Crikvenica-Croatia!

Svježi morski zrak, tradicionalno sportsko događanje, vjerni navijači plus sjajna atmosfera – uživajte 15. kolovoza na 109. Plivačkome maratonu Šilo – Crikvenica!

P.s. Teško je opisati čar jutarnjeg okupljanja i veselog žamora, užurbanih priprema i veličanstvenog prizora nekoliko stotina plivača koji istovremeno skaču s rive, a kasnije se približavaju kopnu. Doživite ga već ove godine!


Datum objave: 14.08.2019.