Besprijekornim prošlotjednim slijetanjem Perseverance je postao peti rover NASA-e koji je dospio do Marsa.

Krater Jezero nije jedino mjesto na Marsu nazvano prema toponimu iz BiH. Iz Odjela planetarne znanosti iz NASA Katie Stack Morgan i kolege su izrađivali geološku mapu područja i dolinama rijeka oko kratera dali imena po rijekama u BiH, piše bljesak.info, tako da cijelo područje sada ima bosanskohercegovačku temu.

“Studirali smo mape i odlučili da Neretva, Sava, Pliva i Una budu imena dolina drevnih rijeka koje su tekle pokraj kratera Jezero. Prije ovoga nisam znala mnogo o geografiji BiH, tako da je bilo zanimljivo upoznavati se sa Jezerom na Zemlji u isto vrijeme dok saznajemo više o Jezeru na Marsu”, kaže za Glas Amerike istraživačka znanstevnica koja sudjeluje u NASA misiji Stack Morgan.

Podsjetimo, besprijekornim prošlotjednim slijetanjem Perseverance je postao peti rover NASA-e koji je dospio do Marsa. Kada bi se moglo očekivati da ondje kroče i ljudi?

Premda je putovanje ljudi na Mars tehnički gotovo nadohvat ruke, vjerojatno je udaljeno još desetljećima zbog nesigurnog financiranja.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.02.2021.