Novi prostor bit će vrhunski centar u koji će moći dolaziti eminentni umjetnici, glazbenici, pjesnici, i koji će biti točka povezivanja ne samo hrvatskog naroda, već i pripadnika drugih nacionalnosti.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji preuzelo je prostor u središtu Beograda koji mu je srbijanska vlada dodijelila za potrebe područnog ureda HNV-a i mjesnih udruga kulture, a ugovor su potpisali čelnici HNV-a i Republičke direkcije za imovinu Srbije.

Srbijanska vlada usvojila je 10. rujna Zaključak o davanju na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću nepokretnosti u Beogradu koja je u vlasništvu Republike Srbije, na neodređeno vrijeme i bez naknade, prenosi Hina, a ugovor o dodjeli potpisali su direktor direkcije Jovan Vorkapić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Predsjednica HNV-a zahvalila je svima koji su doveli do toga da se HNV-u i hrvatskim udrugama kulture koje djeluju na području Beograda i Srbije osigura lokacija u samom središtu grada, koja će, kako je rekla, “biti vrlo reprezentativna za hrvatsku zajednicu”.

Potpisivanje ugovora Vojnić je ocijenila kao “jedan od izuzetnih primjera kako možemo relaksirati srpsko-hrvatske odnose, kako se taj dobar val pozitivne politike može širiti”, dodavši da na tom tragu treba i dalje nastaviti i ostaviti iza sebe sve poteškoće u zadnjih nekoliko godina, od pokretanja inicijativa do današnjeg potpisivanja ugovora.

“Ovo je za nas jako važno”

 

Po njezinim riječima, novi prostor bit će vrhunski centar u koji će moći dolaziti eminentni umjetnici, glazbenici, pjesnici, i koji će biti točka povezivanja ne samo hrvatskog naroda, već i pripadnika drugih nacionalnosti.

Vojnić je najavila da će kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, koja je ustupljena hrvatskoj zajednici u Srbiji i preuređena da bude središte, svečano biti predana 16. listopada, te da će toj ceremoniji nazočiti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Izrazila je nadu da će se “nastaviti pozitivna politika” koja je dosad ishodila dodjelu ta dva prostora za djelatnosti hrvatske zajednice u Srbiji.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić podsjetio je da su finalni dogovori o dodjeli prostora uslijedili poslije sastanka predstavnika hrvatske zajednice sa srbijanskim predsjednikom koncem kolovoza, koji je i osobno stao iza toga.

“Ovo je za nas jako važno, jer hrvatska zajednica može i u Beogradu imati svoj reprezentativni prostor”, rekao je Vorkapić.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 25.09.2020.