Autor: CroExpress/Hina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je u utorak postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik, te u govoru upozorio na ‘glupu izmišljotinu’ da se hrvatski obrambeni rat prikaže kao zajednički zločinački pothvat.

Predsjednik je odlikovanje Red Nikola Šubić Zrinskog uručio postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik, na 30. godišnjicu okupljanja 1800 njezinih pripadnika koji su tada počeli obuku za oslobađanje domovine.

‘Rat smo dobili, rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom sudu sve to prikaže kao zajednilki zločinački pothvat, ta je namjera propala’, rekao je predsjednik na svečanosti u Policijskoj akademiji, gdje je prije 30 godina temeljem odluke državnog vrha ustrojena prva oružana postrojba Prvi hrvatski redarstvenik.

Zajednički zločinački pothvat jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina 

‘Imali smo i sreće da nijedan od naših generala, a oni su radili po zapovjedi državnog vrha, nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj ‘zajednički zločinački pothvat’ koji je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču’, istaknuo je. 

‘Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala. Na nama je da u miru budemo velikodušni i da pokažemo dobru vjeru, dodao je predsjednik kojega su okupljeni pripadnici postrojbe pozdravili pljeskom.

Pozdravio je obitelji stradalih i nestalih za koje je rekao da su platili najveću cijenu.

Žal što Prvi hrvatski redarstvenik ranije nije dobio status ratne postrojbe 

‘Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje, vama i brigadama iz BiH koje su oslobađale Hrvatsku. To je naš i moj dug časti prema vama i prema njima’, rekao je predsjednik, izrazivši žaljenje što Prvi hrvatski redarstvenik ranije nije dobio to priznanje i status ratne postrojbe.

U ime postrojenih redarstvenika odlikovanje je primio predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, istaknuvši da su na to priznanje čekali 30 godina.

Svečanost je održana na istom mjestu gdje je prije 30 godina oko 1800 prvih hrvatskih redarstvenika započelo obuku kako bi se stavili u službu obrane domovine, rečeno je na svečanosti.

Na njoj su, uz ostale, sudjelovali i članovi obitelji poginulih pripadnika postrojbe, ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora Ante Deur te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Ova Vlada ispravila je nepravdu


Ministar Medved čestitao je 30. obljetnicu osnivanja Prvog hrvatskog redarstvenika, istaknuvši da je ova Vlada ispravila nepravdu i donijela odluku da je Prvi hrvatski redarstvenik prva oružana formacija MUP-a. 

Uoči početka obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje, zahvalio je pripadnicima postrojbe na svemu što su učinili u svojoj službi i u Domovinskom ratu. ‘Budimo ponosni na sve ono što smo zajedno učinili i spremni na izazove koje nam donosi svaki novi dan. S optimizmom i vjerom idemo dalje u bolju budućnost’, poručio je Medved, također pozdravljen pljeskom i uzvicima odobravanja.

Datum objave: 04.08.2020.