Autor: CroExpress/Hina

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno do sad rekordnih 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, koji je uslijed trenutne epidemiološke situacije uveo nužne mjere za okupljanja s više od 100 sudionika.

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19 tako da je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038, stoji u priopćenju Stožera.

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u zadnja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Nacionalni stožer danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od 100 osoba obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati tu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se kod nekoga ustanovi zaraza virusom što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Kontrolu provedbe odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Datum objave: 10.07.2020.