Autor: CroExpress

Kandidat na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici Tugomir Majdak na konferenciji u sklopu predizbornih aktivnosti napomenuo je kako je rast poljoprivredne proizvodnje vidljiv u protekle četiri godine HDZ-ove Vlade, budući da je ona 2014. iznosila 15,5 milijardi kuna, a 2018. 17,2 milijarde kuna.

Rast je ostvaren, naveo je, kroz niz projekata i aktivnosti, a izdvojio je, među inim, realizaciju čak 6 tisuća projekta za mala poljoprivredna gospodarstva, oko 1600 projekata za mlade poljoprivrednike, “ogroman” iskorak u sustavima navodnjavanja (17 projekta koji obuhvaćaju sedam tisuća novih hektara pod sustavima za navodnjavanje). Majdak je hvalio HDZ i zbog izdvajanja za poljoprivredu i ribarstvo koja su dosegla šest milijardi kuna, te potpore koje su u protekle tri godine isplaćene u iznosu od gotovo 20 milijardi kuna.
“Te brojke u idućem razdoblju planiramo i povećati”, istaknuo je i naveo da HDZ svojim programom planira povećanje u udruživanju poljoprivrednika s trenutnih 17 na 30 proizvođačkih organizacija, dodatne projekte navodnjavanja na površinama od 14 tisuća hektara. “Poljoprivrednu suverenost i samodostanost planiramo dosegnuti povećanjem ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna u četverogodišnjem razdoblju, kroz samodostanost u stočarskom te sektoru voća i povrća”, kazao je.

Majdak je naveo kako u HDZ-u planiraju 40-postotno povećanje u sektoru svinjogojstva te 20-postotno u sektoru govedarstva, pri čemu u povrtlarskoj proizvodnji kroz 200 novih hektara pod staklenicima već do kraja 2021. godine. Vezano uz trajne nasade u sektoru voća plan je realizirati ih na ukupnoj površini od dvije tisuće hektara, naveo je.

Datum objave: 30.06.2020.