CroExpress

‘U ime cijele Vlade želim reći da je Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije, a dokaz samostalnog i neovisnog djelovanja policije i Državnog odvjetništva je upravo proces koji se odvija od prošloga tjedna, barem kada je riječ o spoznajama u javnosti. Nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti i da nadležna tijela svoj posao trebaju raditi sukladno zakonu, bez upliva bilo koga na njihov rad’, rekao je Plenković na početku sjednice.
Kako su u aferu involvirani i ljudi koje je imenovala ova Vlada – državna tajnica i još neki službenici i pomoćnici ministra, to je dokaz da DORH i policija rade bez bilo čijeg upliva, ustvrdio je.

‘Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva, zato smo razriješili navedene dužnosnice i povukli mjere koje su vrlo jasne i odmaknuli cijelu ovu priču od kolektivne odgovornosti, dakle svih nas kao Vlade. Ne želimo na bilo koji način biti involvirani u nečije pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade’, poručio je.

Plenković
je istaknuo kako je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da se utvrdi odgovornost za pucanje mjera nadzora u ‘aferi vjetroelektrane’.

‘Budući da se ponovno dogodilo tzv. pucanje ili probijanje mjera među akterima koji su u to involivirani, a mogli su biti involvirani policija, DORH ili sud, mislim da je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da nadležna tijela utvrde kako je moguće i tko je odgovoran za pucanje mjera nadzora i da svi postupci imaju epilog u adekvatnom roku’, rekao je.

‘Ovo govorim vrlo precizno, bez ikakve primisli o bilo kakvom pritisku na neko od ovih tijela, ali isto tako je važno da se utvrdi tko je za ovo odgovoran, jer je to bitno radi povjerenja u rad DORH-a, policije i u funkcioniranje suda. To je ono što u pogledu pravne sigurnosti očekujemo od svih aktera’, naglasio je Plenković.

Datum objave: 04.06.2020.