CroExpress/Hina

‘Pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je shvatiti da će ulazak u Hrvatsku, pogotovo kad govorimo o turizmu, pratiti naša epidemiološka struka i HZJZ. Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju je važno da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba’, rekao je Božinović.
Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Božinović je istaknuo da od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koja se dosad putem mail adrese nisu mogla dobiti. Dodao je da granična policija kroz tu aplikaciju rješava 90 posto upita.

Božinović je precizirao da je riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku. ‘Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u da mogu prolaziti bez ikakvog zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera’, dodao je.

Ministar je za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.
Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.

Datum objave: 22.05.2020.