Autor: CroExpress

Točno 756 pomoraca danas je s kruzerom ‘Carnival Magic’ uplovilo u grušku luku, od čega je manje od 10 pomoraca hrvatske nacionalnosti. Riječ je o pomorcima koji su zbog epidemije koronavirusa mjesecima plovili na morima i oceanima, bez mogućnosti iskrcaja i dolaska doma.

Romano Perić, koordinator Međunarodne organizacije transportnih radnika u Hrvatskoj i pomoćnih glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, objasnio je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da neće sva posada Carnival Magica biti iskrcana u istom trenu.
‘To će se obavljati u segmentima, postepeno, i to kroz dva dana’, rekao je Perić. Kruzer je u Dubrovnik uplovio oko 7 sati. Uvjereni su da nitko nema koronavirus, ali držat će se restrikcija.

‘Uvjereni smo da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karanteni, ali svejedno ćemo se držati nekakvih restrikcija vezanih za ovu cijelu situaciju, bit će to prilično pomno i pažljivo odrađeno’, kazao je Perić. 

Među članovima posade deset je nacionalnosti, a na brodu radi samo pet ili šest Hrvata, za razliku od sljedećeg broda koji će doći 28. svibnja, Carnival Breeze, na kojemu se očekuje nešto više od sto hrvatskih pomoraca.

Većina na brodu koji danas stiže dolazi iz Ukrajine i Rumunjske, a tu su i neki pomorci iz okruženja – Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Albanije, Kosova i tako dalje, naveo je Perić. 
Rekao je i kako još oko 800 članova posade čeka na repatrijaciju, vezano uz kruzing industriju.

Perić je također poručio da je izuzetno nepovoljno koristiti naše pomorce u smislu pobunjenika i štrajkaša s obzirom na to da su izuzetno renomirani na kruzerskim kompanijama

‘Pandemija je donijela to što je donijela, sigurno je da se pojavila određena doza nervoze na brodu s obzirom na odgađanja nekih kompanija da se krene prema putu. Vidimo da je Carnival već krenuo s tim, očekujemo i da će druge kompanije isto ovih dana krenuti’, rekao je Perić.

Datum objave: 20.05.2020.