CroExpress/Hina

‘Osnovni razlog zbog kojeg smo kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji, u parlamentarnoj većini, predložili raspuštanje Hrvatskog sabora našim partnerima, a oni su to svi podržali i vrlo uvjerljivo danas izglasali, je sljedeći: Hrvatska se u proteklih nekoliko mjeseci suočila s dva velika izazova, jedan je borba protiv pandemije koronavirusa, epidemije u Hrvatskoj, i druga je bitka za radna mjesta i za gospodarski oporavak, koje je vlada paralelno vodila’, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon što je u ponedjeljak službeno raspušten 9. saziv Sabora.
Oba izazova bila su izrazito zahtjevna i od svih nas su podrazumijevala maksimalan angažman, dodao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska, zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih građana koji su pokazali izrazito visoki stupanj osobne i društvene odgovornosti, smanjila zarazu na najmanju moguću mjeru, usporili njeno širenje te već danima bilježi isključivo jednoznamenkasti broj novozaraženih.

‘Ta situacija je komparativno gledano jako dobra. Mi smo na taj način pokazali da država funkcionira, da je naš zdravstveni sustav otporan, i mogu konstatirati kako smo u ovoj prvoj fazi bitke protiv covida-19 možemo bili izrazito dobri i kvalitetni u suočavanju s njenim posljedicama’, ocijenio je premijer.

Nitko ne zna što što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije


S obzirom na to da se Hrvatska nalazi u izbornoj godini, a nitko ne može sa sigurnošću niti znati niti pretpostaviti što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije, tijekom zime iduće godine, vlada je, kako je naglasio, smatrala da je sada prikladan trenutak da hrvatskim građanima bude omogućeno izaći na izbore.

‘Mi smo u izbornoj godini – 11. rujna su bili zadnji izbori – prema tome, svaki trenutak izbora, kad god to predsjednik Republike izabere u ustavnom roku koji ima, su redoviti izbori’, rekao je Plenković. ‘Bolje izaći na izbore u onoj situaciji kada znamo da je epidemija praktički primirena na najmanju moguću varijantu, nego da slučajno budemo u situaciji kada bi nekakav novi val epidemije – ja se nadam da toga neće biti – bio značajniji. Tada bismo bili u situaciji da bismo morali donositi važne i bitne odluke za hrvatsko društvo a ne bismo bili sigurni da li možemo organizirati normalne izbore u uvjetima gdje svi imaju jednake šanse’, poručio je hrvatski premijer.

Datum objave: 18.05.2020.