Autor: CroExpress
Zagrebačka agencija za istraživanje tržišta Newton Research Europe, koja posluje u sklopu Newton Media grupe, provela je online anketu s ciljem uvida u društvenu klimu po pitanju COVID-19. Anketa je provedena online od 3. do 7. svibnja 2020., na ispitanicima reprezentativnih općoj populaciji prema spolu i dobi. Istraživanje je pokazalo da čak 76,8 % ispitanika smatra da Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske radi odličan posao i da nadležne institucije poduzimaju dovoljno dobre mjere u svrhu ovladavanja pandemijom te rade sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili ili suzbili virus.

Zanimljiv podatak vezan za konzumaciju medija je da se ispitanici uglavnom informiraju i dalje u većoj mjeri preko portala 44.2 %, te 27.1 % preko društvenih mreža, no čak 27,5% ispitanika izjavilo da ne vjeruje informacijama koje se plasiraju preko navedenih medijskih kanala. Informacije koje ispitanici dobivaju preko web stranica relevantnih nadležnih institucija i televizije ispitanici su ocijenili s većim stupnjem povjerenja te se njih 63,8 % izjasnilo da vjeruje ili apsolutno vjeruje informacijama koje su plasirane preko tih kanala.

Zabrinutost među ljudima još uvijek postoji, čemu u prilog ide podatak da se 47.2 % ispitanika još uvijek osjeća zabrinuto, dok je 24.4 % ispitnika opušteno po pitanju COVID 19. Kontradiktoran podatak je što 69 % ispitnika unatoč zabrinutosti koja se pokazala dominantnijom, odlazi u fizičku kupovinu, dok 31 % isptinika kupuje online. Odlazak u trgovine povećan je iz razloga što 72.9 % ispitnika smatra kako trgovine poduzimaju vrlo dobre mjere u ovladavanju virusa te im to pruža određen osjećaj sigurnosti.

S druge strane, 21.7 % ispitanika smatra kako trgovine ne poduzimaju dovoljno kvalitetne mjere što je dovoljno velik postotak za zabrinutost i dodatne provjere u trgovinama. Ispitinici su se izjasnili kako najčešće odlaze u Konzum, Lidl i Kaufland dok su od od ostalih trgovina spomenuli Spar, Plodine, DM, Studenac i Muller. Također kontradiktoran podatak jest što se čak 63 % ispitnika izjasnilo kako im ne smeta što ostali kupci u trgovini ne nose maske i zaštitne rukavice. Ovaj rezultat ispitanici su potkrijepili komentarima poput toga da: „Maske nisu korisne“, „Dovoljno je držati distancu“, „Nisu potrebne zdravim ljudima“, „Samo starije osobe bi trebale nositi masku“, „Važna je dezinfekcija ruku“, „Zato što ne mogu svi imati maske i rukavice jer su cijene istih porasle“, dok se 37 % ispitnika izjasnilo kako je to pak nužno zbog odgovornog ponašanja i zaštite sebe i drugih.

Oko 75 % ispitnika u trgovinama plaća karticama čime pokazuju osvještenost o prevenciji širenja virusa. Relaksacijom mjera Vlade otvorila se mogućnost rada i prodaje. Uspješnost realizacije prodaje sada ovisi o pozicioniranju brenda koji kupcima stvara osjećaj sigurnosti i povjerenja. Newton Research Europe kao agencija koja specijalizirano provodi uslugu objektivne i cjelovite provjere sigurnosnih i higijenskih standarda, svakodnevno se susreće s nizom raznolikih izazova koji su nametnuti svim brendovima koji moraju osigurati sigurnost i zaštitu svojim kupcima i djelatnicima. Postoje određena rješenja koja se mogu olakšati suočavanje s ključnim izazovima.

Nastavno na istraživanja i analize s kojim se svakodnevno susrećemo, u nastavku donosimo prijedlog optimizacije poslovanja svih novootvorenih objekata:

Osigurajte sve tehničke preduvjete za sigurnost kupaca i djelatnika: Vlada velika nesigurnost i strah od zaraze koja sputava kupce u obavljanju kupovine tijekom pandemije. Strah i nesigurnost se uvelike može ublažiti kontrolom svih higijenskih strandarda i preduvjeta za obavljanje sigurne kupovine.

Educirajte djelatnike o alternativnim komunikacijskim vještinama: Izostanak osmijeha
Zamijenite osmijeh verbalnim pozdravom kako biste privukli pažnju kupca.
Izostanak fizičkog kontakta i rukovanja
Postoji nekoliko alternativa za zamjenu stiska ruke; verbalni pozdrav, stavljanje ruke na ruku, mahanje itd.

Preuzmite ulogu odgovornog prodavača
Imajte na umu da će vaši kupci biti još osjetljiviji na vaš entuzijazam, empatiju, savjete i uslugu. Više nego ikad prije, važno je zaštititi i zadržati svakog kupca.
– pozicionirajte se kao brend kojem je sigurnost kupac i osoblja na prvom mjestu
– osigurajte okruženje u kojem se kupac osjeća sigurno i zaštićeno – ohrabrite kupce transparentnim prikazivanjem svih vaših inicijativa za čišćenje i dezinfekciju u vašoj trgovini
– organizirajte nepristranu procjenu poslovanja i higijenskih standarda u trgovini

Unatoč velikim gubicima koje je uzrokovala karantena, za nastavak poslovanja ključno je bez odgode osigurati sigurno okruženje za nastavak poslovanja. Djelujte odmah, kako biste osigurali što brži oporavak i siguran nastavak svih operativih procesa.

Datum objave: 13.05.2020.