Autor: CroExpress

Plavom telefonu, prvoj i najstarijoj liniji pomoći u Hrvatskoj, prijeti gašenje zbog nedostatka financijskih sredstva. Zbog toga je pokrenuta crowdfunding kampanja čiji je cilj sakupiti sredstva za nastavak rada što uključuje rad Linije pomoći, savjetovališta Otvorena vrata i ostalih projekta koji djeluju u sklopu Udruge.

Plavi telefon je linija pomoći namijenjena za djecu mlade i odrasle, a prvi puta je zazvonila 2. rujna 1991. godine za vrijeme Domovinskog rata. Od tada do danas primljeno je više od 125.000 poziva i spašeno je na desetke života. Plavi telefon je to uspio uz pomoć od više od 600 volontera koji su bili svima dostupni čak 65 tisuća radnih sati. Također putem raznih projekata usluge Plavog telefona koristilo je više od 14 tisuća djece, ali i više od 3 tisuće roditelja, sve to potpuno besplatno.

Zbog povećanog broja poziva i izvanrednih okolnosti, pandemije virusa COVID-19 i nedavnog potresa u Zagrebu, radno vrijeme Linije pomoći je produženo na svih 7 dana u tjednu, od 9 do 20 h.

‘U skladu sa trenutnim potrebama u planu je i implementacija online sučelja putem kojeg će se korisnici moći javljati i putem SMS-a i Whatsupa’ planiraju iz Udruge Plavi telefon, ističući veliki problem koji prijeti, ne samo zaustavljanju budućih projekata, već i samom radu Plavog telefona.
‘Problemi s kojima se već neko vrijeme susrećemo su nedostatak financijskih sredstava, zbog čega nam je početkom prvog tromjesečja 2020. godine prijetilo gašenje. No uz pomoć donacija i volontera cijelu priču nastojimo održati i dalje. Pribavljanje financijske podrške za funkcioniranje postaje sve teže dobiti od strane tradicionalnih izvora (na primjer od ministarstva, Grada Zagreba), odnosno ona je nedostatna unatoč dugogodišnjoj prisutnosti i prepoznatljivosti Plavog telefona na nacionalnoj razini. Iz navedenih razloga u srijedu 7.5.2020. pokrenuli smo crowdfunding kampanju čiji je cilj sakupiti sredstva za nastavak rada što uključuje rad Linije pomoći, savjetovališta Otvorena vrata i ostalih projekta koji djeluju u sklopu Udruge. Budući da želimo nastaviti sa radom, do kraja 2020. godine potrebno nam je 120.000 kuna odnosno 20.000 kuna mjesečno u što ulaze plaće voditelja Udruge i voditelja ureda, režijski troškovi, najam prostora i knjigovodstvene usluge. Sva sredstva prikupljena iznad navedenog iznosa koristili bismo u sljedećoj godini za rad Udruge’, stoji u priopćenju Udruge.

I zato nakon gotovo 30 godina kontinuiranog rada i nesebičnog pomaganja, Pavom telefonu je potrebna pomoć kako bi nastavio sa radom i dalje nastavio besplatno pružati usluge korisnicima.

Donirati za spas Plavog telefona može se ovdje

Datum objave: 12.05.2020.