Autor: CroExpress/Hina

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2047, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer Civilne zaštite. 

‘U proteklom 24-satnom razdoblju imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2047 bolesnika’, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Dva bolesnika preminula su u Koprivnici – muška osoba 1939. godište i ženska osoba 1926. godište te dvoje bolesnika u Splitu – ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište. Svi preminuli imali su kronične bolesti, a dvoje je bilo na respiratoru.

Ukupno su u Hrvatskoj dosad preminule 63 osobe a trenutno je na respiratoru 21 bolesnik, kazao je Beroš dodajući kako i dalje treba biti oprezan s obzirom na popuštanje mjera.

Beroš: Od idućeg tjedna postupna reaktivacija zdravstvenog sustava

Najavio je od idućeg tjedna postupnu reaktivaciju zdravstvenog sustava te se u koordinaciji s ravnateljima ustanova dogovara pokretanje dijagnostičko-terapijskih postupaka koji su bili odgođeni, pri čemu će prednosti imati pacijenti s patološkim stanjima. Liste čekanja će se ažurirati te će svi bolesnici biti obaviješteni o novim terminima.

Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila na drugi način da bi vrijeme boravka u bolnici bilo što kraće, kazao je Beroš.

Pojačat će se usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, jer je cilj smanjiti čekanja u čekaonicama. Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom.

Sa svega osam novooboljelih imamo iznimno povoljnu epidemiološku situaciju te je zato moguće popuštanje mjera, ocijenio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Kazao je kako u mnogim zemljama gdje je epidemija divljala ona lagano popušta. Od 10-a zemalja u okruženji i onih s kojima se Hrvatska voli uspoređivati, poput Švedske, Belgije, Finske, mi smo drugi po incidenciji koronavirusa, a bolja je samo Madžarska. Hrvatska ima među tim zemljama i najnižu stopu smrtnosti sa 14 umrlih na milijun stanovnika, dok Madžarska ima 30, Srbija 19, Finska 35 a Švedska 225 umrlih na milijun stanovnika.

Capak: Konačne preporuke za škole bit će objavljene u četvrtak

Capak je rekao kako je HZJZ dovršio nacrt preporuka za državnu maturu i funkcioniranje škola, koje su upućene Ministarstvu znanosti i obrazovanja na primjedbe i komentare, a konačne će preporuke biti objavljene u četvrtak. Ne želeći govoriti više o preporukama rekao je kako su to najdetaljnije preporuke koje su dosad napravili te ocijenio kako je moguća distanca među djecom u školi.

Kad je riječ o preporukama za crkve, gdje se mise počinju održavati od 2. svibnja, Capak je kazao kako su još komunikaciji s crkvom oko novih smjernica koje bi mogle biti gotove sutra.

Istaknuo je i kako su jučer u bolnici i Domu za starije u Koprivnici boravili voditelj epidemiološke službe HZJZ-s Bernard Kaić i predstavnici Stožera te su izvijestili da je epidemiološka služba maksimalno dobro odradila posao u domu, da je napravljeno sve te se očekuje da se situacija kroz nekoliko dana smiri.

Božinović: Inspekcije će ukazivati na nepravilnosti, nije nam cilj represija

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako će inspekcije civilne zaštite, policajci i inspektori Državnog inspektorata cijelo vrijeme ukazivati na nepravilnosti i situacije koje bi trebalo korigirati tijekom popuštanja mjera vezanih uz koronavirus. Dodao je i da inspektori Državnog inspektorata, nakon popuštanja mjera, posebno prate fizičku udaljenost između ljudi, dezinficiranje prostora i korištenje zaštitne opreme. Nije cilj nikakva represija. Naše inspekcije su tu da ukazuju na nepravilnosti kad ih uoče, a dosad nije bilo primjera da se odbijaju sugestije. Rezultati govore da postoji stvarno visok stupanj razumijevanja u krizi, ocijenio je Božinović.

Odluke stožera traju dok traje epidemija, vjerojatno zajedničko EU rješenje sustava praćenja putem mobitela

Govoreći o radnom vremenu trgovina i neradnim nedjeljama, Božinović je napomenuo da sve odluke Stožera mogu trajati najdulje dok traje epidemija. Pritom je istaknuo da su se ranije odluke mijenjale ovisno o epidemiološkoj situaciji.


Datum objave: 28.04.2020.