Autor: CroExpress/Hina

Splitsko-makarska nadbiskupija ispričala se u utorak onima koje je župnik u splitskome prigradskom naselju Sirobuji Josip Delaš vrijeđao te je pozvala vjernike da slijede zakone i upute, a ne njegovu samovolju, a policija je izvijestila da su se u toj crkvi i jučer počeli okupljati građani. 

‘Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera Civilne zaštite i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom’, navodi se u priopćenju nakon sastanka Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa koji je održan pod predsjedanjem nadbiskupa splitsko-makarskog mons. Marina Barišića.

Splitska policija izvijestila je da su jučer predvečer policajci utvrdili da su se u crkvi u Mandićevoj ulici u Splitu (Sirobuja) počeli okupljati vjernici te su one koji su imali namjeru sudjelovati na vjerskom skupu upozorili na odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, te da su kao protuepidemijska mjera prekinuta vjerska okupljanja, nakon čega je desetak osoba odustalo od ulaska u crkvu. 

‘Prema prikupljenim informacijama, u crkvi je bilo pet građana, o čemu ćemo sačiniti izvješće i poslati ga Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji’, navodi se u policijskom priopćenju.

Prema policijskom izvješću, jučer u 17,40 sati iz te je crkve izašao 70-godišnjak koji je na javnome mjestu remetio javni red i mir tako što je ‘na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike’ te je tako prekršio čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog čega će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog Općinskome prekršajnom sudu.

Ispred te crkve i dan prije – na Cvjetnicu – također je održan vjerski skup, o kojem je policija poslala izvješće Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji kako bi mogli poduzeti mjere za koje su ovlašteni.

Vjernici pozvani da slijede zakone i upute a ne župnikovu samovolju

Iz Nadbiskupije su priopćili da je don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više puta upozoravan, i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika i na kraju pismeno od dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. 
‘Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi’, istaknuli su.

No, dodaju iz Nadbiskupije, don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – ni civilne vlasti Republike Hrvatske, ni stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove. Kako navodi Nadbiskupija, svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi ‘imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati’.

‘Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske’, stoji u priopćenju.

Nadbiskupija poziva župljane Sirobuje i vjernike drugih župa da poštuju i slijede zakon i upute, a ne, kako se navodi u priopćenju, ‘samovolju župnika’.

‘Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu’, poručuje se u priopćenju.

Datum objave: 07.04.2020.