CroExpress/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare Stožera kako su i tri nove umrle osobe bili kronični bolesnici s određenim drugim bolestima.
Stožer je u zadnja 24 sata potvrdio novih 56 slučajeva zaraze koronavirusom, pa su u Hrvatskoj trenutno zaražene ukupno 1182 osobe.

Ministar Beroš kazao je kako je ukupno učinjeno 10.847 testiranja, od čega 1014 u zadnja 24 sata. Od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivni.

Na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, oporavljenih je 125
, a ukupno hospitaliziranih 374. Prosječna životna dob bolesnika je 48,19 godina, prema spolu 52 posto su muškarci, a 48 posto žene.

Održimo linearnu liniju i poštujmo mjere

‘Kao što vidite, naša epidemiološka linija je i dalje linearna. Održimo je takvom i poštujmo mjere Stožera civilne zaštite’, poručio je Beroš.

S obzirom da dvoje umrlih u Osijeku nije bilo na respiratoru, pojasnio je da ne moraju sve smrti biti povezane s respiratornim traktom, pa zato i nisu sve umrle osobe bile na respiratoru.

Napomenuo je kako kod nekih pacijenata u daljnjim fazama može doći do multiorganskog zatajenja, poglavito u osoba koje su već imale neke kronične bolesti.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izjavio je kako je do 11 sati izdano ukupno 441.721 e-propusnica, od kojih 373.302 na zahtjev poslodavaca, a odbijeno je 12.884 zahtjeva što je, naglasio je, jasni znak da funkcionira novi sustav izdavanja.

”Tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su predali skupne zahtjeve i očekujemo povećanje broja propusnica. Za one poslodavce koji iz opravdanog razloga nisu na vrijeme predali podatke, propusnice vrijede još iznimno sutra’, kazao je Božinović.

Izvijestio je da je od ukupno 3866 zaprimljenih dojava kršenje samoizolacijskih mjera utvrđeno kod 1120 osoba. Tijekom subote zaprimljene su 64 dojave, od kojih je kršenje mjera utvrđeno kod 37 osoba.

Božinović je dodao kako su tijekom subote u zagrebačku Zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman” sletjeli čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma sa 143 hrvatskih i pet slovenskih državljana.

Tijekom nedjelje iz Ancone se očekuje dolazak katamarana s 40 hrvatskih državljana.


Očekuje se i dolazak 18 hrvatskih državljana koji stižu čarter letom Croatia Airlinesa iz Hamburga, te njih 118 koji u nedjelju navečer stižu u šest autobusa iz Tirola.

Zbog iznimnog angažmana policije u Hrvatskoj nije narušena sigurnost

Božinović, ministar unutarnjih poslova, poručio je i da sigurnost na području Hrvatske nije narušena zbog iznimnog angažmana policajaca, čijim je radom izrazio veliko zadovoljstvo.

Naveo je da je porast korupcijskih kaznenih djela 160 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a to, naglašava, nisu djela koja se prijavljuju, već otkrivaju policijskim analitičkim radom.

Bilježi se, dodao je, pad razbojništva za 12,7 posto, pad teških krađa za 19,7 posto, a otuđenja motornih vozila za 14,4 posto.

Božinović je naveo i da je 18 policajaca zaraženo koronavirusom – 85 ih je u samoizolaciji, a 105 ih je ‘oslobođeno’ te zaštitne mjere.

Gotova odluka o prodaji poljoprivrednih proizvoda

Rekao je i da je ‘praktički gotova’ odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda na otvorenim, ali ograđenim tržnicama, najavljujući da će u slučaju linearlnog rasta, odnosno ako ne dođe do pogoršanja sa širenjem zaraze, ta odluka vrlo brzo biti donesena i objavljena.

Ministar je zahvalio svima koji se pridržavaju mjera. ‘S obzirom da je ove nedjelje Cvjetnica, pokažimo ljubav jedni prema drugima odgovornošću, samodisciplinom i ostanimo doma’, poručio je građanima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da će svi hrvatski putnici koji danas dolaze u Hrvatsku proći istu proceduru kao i putnici koji su jučer doputovali.

Granični policajac uzet će njihove podatke, epidemiolog će ih pregledati, razgovarati sa svakim od njih posebno i uzeti im bris. Granični sanitarni inspektor će, ukoliko je potrebno, napisati rješenje o epidemiološkoj mjeri.

Nitko od putnika dosad nije imao simptome, među 74 uzorka nema pozitivnih


Capak je izvijestio da su na jučerašnja tri leta uzeta 143 brisa, a dosad je obrađeno njih 74 i svi su negativni. Nitko od pacijenata nije imao simptome, a u slučaju da ih ma, odmah ide u bolnicu u izolaciju, za čime jučer nije bilo potrebe.

Svi putnici će i danas, nakon što im se uzme bris, ići u samoizolaciju od 14 dana. Ukoliko se bris pokaže pozitivnim, također idu u samoizolaciju ili na hospitalizaciju, ovisno o težini kliničke slike i simptomima.

‘Potpuno smo epidemiološki i infektološki pokrili svaku osobu’, ustvrdio je Capak i dodao kako je među troje preminulih i jedna osoba koja je umrla 31. ožujka, a testirana je nakon smrti.

U Nuštru zaražena četveromjesečna beba

Izvijestio je i da je u Nuštru koronavirusom zaraženo i jedno dijete, a riječ je o četveromjesečnoj bebi koja se zarazila od majke. ‘Njihovo stanje je dobro, nemaju simptoma i pomno se prati njihovo stanje’, naglasio je.

Naveo je i da je među zaraženima 26 djece do 10 godina te njih 33 od 10 do 20 godina. Virus je potvrđen i za 143 osobe starije od 70 godina, a najveći broj zaraženih je u dobnoj skupini od 50 do 60 godina

Capak je rekao i kako su dosadašnja iskustva s djecom i trudnicama pozitivna, trudnoće završavaju u redu, a djeca bez simptoma prebolijevaju bolest.

Dodao je i kako je epidemiološka situacija u Gradu Zagrebu dobra, a riješene su situacije u KBC-u Zagreb i KB Dubrava.

Datum objave: 05.04.2020.