Autor: CroExpress

Šef Stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova te potpredsjednik Vlade RH, Davor Božinović uživo na Facebook stranici koronavirus.hr odgovara na pitanja građana.

Građane je zanimalo kako će izgledati ovogodišnja proslava Uskrsa.

‘Živimo u situaciji koja je bez presedana, nitko se ne sjeća nečega sličnoga. Po prvi puta se neće održavati crkveni obredi, svima je jasno da je ovo jedna izvanredna situacija, naši epidemiolozi sugeriraju da se što manje napušta dom, da se što manje napušta stanove, da ljudi ostanu doma, da van idu samo oni koji to trebaju’, odgovorio je Božinović.

Moraju li građani koji se vraćaju u RH u samoizolaciju ili karantenu? 

‘Prometa praktički više i nema, odvija se promet roba, kamionima, što se tiče organiziranog prometa hrvatskih državljana iz inozemstva, svaki taj dolazak se zna točno vrijeme, mjesto. Onima koji dolaze će odrediti ili mjere samoizolacije ili karantene, ovisi iz kojeg dijela svijeta netko dolazi’, rekao je Božinović.

Razmišlja li se o tome da se produži razdoblje valjanosti e-propusnica? 

‘Činjenica je da smo u dva dana prešli 200.000 izdanih propusnica, forme moraju razmisliti koji su to djelatnici koji trebaju putovati. Osluškujemo sve signale koji dolaze s terena, spremni smo razmišljati i o produženju propusnica, na vrijeme ćemo obavijestiti javnost. Ako ga i bude neće biti na više od nekoliko dana jer je sustav pokazao da je funkcionalan’, odgovor je ministra.

S obzirom na broj policajaca koji kontrolira kretanje, je li umanjen broj policajaca na granicama, koliko ima ilegalnih prelazaka? 

‘Niti u jednom trenutku nismo podcijenili granicu od ilegalnih prelazaka, migranti su uglavnom u nama susjednim zemljama smješteni u zatvorenim objektima, bitno je pao broj ilegalnih prelazaka u RH, on je minoran u odnosu na razdoblje prije koronavirusa. Oni su to radili uz pomoć različitih kriminalin skupina kojima je isto onemogućen rad zbog ovih mjera, to su skupine koje su međunarodno povezane. Policija je tamo gdje treba, nitko ne treba brinuti.’  

Datum objave: 03.04.2020.