CroExpress/Hina
‘Uzlazni krak krivulje je očekivan, važno je da epidemiološke službe djeluju promptno. Nije nam lako, no mišljenja sam i dalje da zdravstveni sustav adekvatno reagira na epidemiju’, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.
Osijek novo žarište epidemije

Najavio je da će tijekom dana posjetiti Osijek, gdje je novo žarište epidemije, kako bi tamošnjim zdravstvenim djelatnicima pružio potporu.

Ukupno je testirano 3392 uzoraka, a 10 osoba je na respiratoru. Sedmero ljudi je na respiratoru u Zagrebu, dvoje u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina, a većina njih ima i druge kronične bolesti, rekao je Beroš.

Prosječna dok oboljelih je 49,4 godina, 57 posto su muškarci, a 43 posto žene. U samoizolaciji je 20.000 građana, više od 2.000 kontakata se intenzivno prati, a 150 osoba je u karanteni. .

Među zaraženima je i 15 bolničkih liječnika, jedan obiteljski, 5 specijalizanata, sedam medicinskih sestara i jedan biokemičar.

Pozitivna na koronavirus su i tri pripadnika kontingenta Hrvatske vojske u Litvi, četvrti je u procesu testiranja, a 39 vojnika je u samoizolaciji, rekao je savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar.

Ministar Beroš je ljutito reagirao na ponašanje pojedinaca u zdravstvenom sustavu koji tvrde da nema dovoljno medicinske opreme.

Pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu


‘Kao čovjeka me ljuti ponašanje zlonamjernih pojedinaca koji naglašavaju to pitanje. Situacija nije optimalna, međutim, daleko je bolja od one koja se zlonamjerno prikazuje. Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu s polica kako bi stanje prikazali lošim’, kazao je.

‘Znamo da u svakom ratu postoji peta kolona, želim jasno poručiti svima da radimo maksimalno na nabavi zaštitne opreme. U ovom trenutku iz Zaboka prema Zagrebu putuje kamion sa 7000 maski i milijun rukavica i ogrtača. Sutra navečer stiže iz Kine avion sa 1,3 milijuna maski, 500.000 zaštitnih rukavica i 50.000 ogrtača. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta’, rekao je Beroš.

Svim domovima zdravlja još prije nekoliko mjeseci poslana je uputa da se moraju pobrinuti za zaštitnu opremu. ‘Pitam gospodu ravnatelje – gdje su tada bili, jesu li nabavljali opremu. Sve se jasno može vidjeti i sagledat će se kasnije’, kazao je Beroš.

Komentirao je i zahtjev Hrvatske liječničke komore (HLK) za više testiranja na koronavirus rekavši kako su u ovom trenutku rezultati dobri i ne vidi razloga za mijenjanje strategije, a HLK neka objasni taj zahtjev. ‘Svaku kritiku ću uzeti u obzir, međutim, kritiku koja je samoj sebi svrha ne’, poručio je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da epidemiolozi trenutno obrađuju dva žarišta koronavirusa u Osijeku, gdje su dva pacijenta u bolnici, od kojih jedan na intenzivnoj skrbi.

U tijeku je i epidemiološka obrada na Murteru gdje je osam pozitivnih osoba, a tridesetak s temperaturom. Najavio je zatvaranje otoka dok se ne razjasni situacija.

Međunarodni zračni promet praktički stao

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio je da u zadnjih sedam dana nije bilo ulaska stranaca u Hrvatsku, osim onih u tranzitu.

Trenutno je organiziran konvoj uz policijsku pratnju za 400-tinjak građama Srbije koji se vraćaju iz Austriju, a to ne predstavlja nikakav epidemiološki rizik, rekao je Božinović. I Hrvatska vraća svoje građane iz inozemstva pa ćemo učiniti sve da pomognemo drugim državama da se njihovi državljani organizirano vrate u svoje zemlje.

Međunarodni zračni promet u Hrvatskoj praktički je stao, dok su komercijalni letovi unutar Hrvatske minimizirani, ali se ide u smjeru zatvaranja komercijalnih linija. Zračne luke, osim dubrovačke, bit će otvorene za slučajeve slijetanja koji su nužni”, kazao je Božinović i podsjetio je da je dubrovačka zračna luka otprije zatvorena zbog pojave koronavirusa.

Što se tiče prijevoza ZET-a rekao je kako je dana jasna uputa da odgovorne osobe u pravnim osobama daju propusnice za svoje djelatnika, s time da ih se daje u najmanjem mogućem broju kako bi se posao odvijao.

Prvi u autobuse zdravstveni djelatnici i policija


Jučer je ukazao zagrebačkom Stožeru civilne zaštite na gužve u autobusima, a jutros je, ocijenio je, situacija bila bolja. “Bit će sugestija da u te prve jutarnje linije mogu ući samo zdravstveni djelatnici i policija”, rekao je Božinović..

Božinović je ocijenio kako dosadašnje mjere daju određene rezultate, ali se ni trenutka ne smijemo opustiti i podcijeniti neprijatelja. ‘Naši životi se mijenjaju i sve više ćemo se morati organizirati prema stručnim uputama epidemiologa – ne za sljedećih par tjedana nego za puno duže razdoblje’, rekao je.

Primarni u tome su osobna higijena, socijalno distanciranje i održavanje razmaka između ljudi, to mora postati refleks, poručio je.

Na današnjoj konferenciji za novinare po prvi put je između članova Nacionalnog stožera i novinara postavljena staklena barijera koja sprečava kontakt i prijenos virusa.

Datum objave: 25.03.2020.