Autor: CroExpress/IKA

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je od Nacionalnog kriznog stožera značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj i proširenje kriterija HZJZ-a za testiranje slučajeva sumnjivih na koronavirus.

Naime, traže izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha). Za sada se testiraju samo oni kod kojih simptome akutne respiratorne infekcije nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i pacijenti koji su 14 dana prije početka bolesti putovali ili bili u državi koja je imala lokalnu, raširenu transmisiju bolesti, odnosno bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s COVID infekcijom.

Budući da je doba epidemije bolesti COVID-19, s prisutnom lokalnom transmisijom u Hrvatskoj, najveća vjerojatnost je da su navedeni simptomi uzrokovani koronavirusom (SARS-CoV-2 virusom) te je testiranjem potrebno najprije dokazati ili isključiti tog uzročnika. HLK također traži izmjenu kriterija HZJZ-a za testiranja zdravstvenih djelatnika. Komora traži da se zdravstveni djelatnici testiraju tako da se za njih uvede kriterij za procjenu rizika od zaraze: nizak, srednji ili visok rizik.

Za sada se, kako bi se potvrdilo odsustvo zaraze, testiraju samo oni zdravstveni djelatnici koji su bili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim osobama. Upozoravaju da je praksa drugih zemalja Europske unije upravo takva da se testira puno šire i da se testiraju zdravstveni djelatnici izloženi riziku.

Hrvatska je sada na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika. U Hrvatskoj je do sada testirano devet puta manje građana na milijun stanovnika nego u Sloveniji. Podaci na dan 24. ožujka 2020. za Hrvatsku govore da je testirano 776 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih bio je 3.159), dok je na isti dan u Sloveniji testirano 7.043 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih 14.557).

Datum objave: 25.03.2020.