PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

31.03.2020
tekst
tekst

Hrvatska

VIŠE TISUĆA GRAĐANA NA ZAGREBAČKOM TRGU PORUČILO BANDIĆU 'Milane, dosta je', 'Odlazi, odlazi' i 'lopovi, lopovi'

Foto: Slaven Dobrović/Facebook

Foto: Slaven Dobrović/Facebook

Prosvjed koji je pod nazivom 'Dosta je' počeo u 16 sati je po zapažanjima organizatiora - Udruge Siget, Zelene akcije i Prava na grad dosad je okupio najviše građana na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

CroExpress/Hina

Po novinarskim procjenama na prosvjedu je sudjeovalo najmanje desetak tisuća građana koji su brojnim transparentima iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog korupcije, predloženoga GUP-a i gospodarenja otpadom, dok su se na bini izmjenjivali glazbenici i govornici.

'Na prvom smo prosvjedu vikali odstupi, na drugom smo bili porotnici i odlučili smo i presudili smo - kriv si', rekla je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec. Pasanec je upozorila da cijeli pravni susatav ne funkcinira i da sve ide od Vlade jer 'da nema premijera Andreja Plenkovića, Bandić ne bi mogao to raditi.

'Dosta je ovom klijetntalističkom Bandićevem sustavu koji crpi resurese i uništava grad', rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije, upozorivši da nema dijela grada koji nije žrtva Bandićeve politike i da se sve to ne bi mogao raditi bez čvrste podrške HDZ-a.

Za Generalni urbanistički plan (GUP) o čijim bi se izmjenama uskoro trebalo raspravljati na gradskoj Skupštini, Ivčić je rekao da je to kriminalni dokument kojim Bandić čuva Manhattan za svoje prijatelje, a građane pušta da se guše u smeću.

Zatražio je od svih zastupnika da se suprotstave tom dokumentu koji se ne može popraviti ni amandmanima. 'Dosta nam je ovog sustava, dosta nam je Bandića, dosta nam je pogodovanja, dosta nam je koprucije, Bandiću odlazi', poručio je Ivčić.

Jelena Miloš iz udruge Pravo na grad ustvrdila je da Bandić mora otići. 'Zagreb se srami svog gradonačelnika, ali je Zagreb ponosan na svoje stanovnike', zaključila je Miloš.

Upozorila je pritom 'na kriminalne izmjene GUP-a, kriminalno gospodarenja otpadom te kriminalno upravljanjem gradom na čelu s Milanom Bandićem'.

HDZ-u je posebno poručila da neće ni na njih zaboraviti.

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je uoči prosvjeda novinarima da su, osim zbog izmjena GUP-a, na prosvjed došli zbog smeća i nefukcionalnog gospodarenja otpadom.

'Prije par dana Ustavni sud opalio je pljusku Bandiću koji je htio višestruko povećati račune, međutim mi znamo da Bandić neće stati', rekao je Košak, dodavši da vode borbu da se temeljito promjeni cijeli sustav gospodarenja otpadom.

Udruge su najavile da će organizirati prosvjede sve dok Bandić ne odstupi s dužnosti.

01.02.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.