Foto: CroExpress/Hina

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić rekao je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu 28. godišnjice vukovarske tragedije da je tromjesečna epopeja branitelja u očima ljudi završila kao katastrofa.
‘A mi se nadasmo da će branitelji, da će mediji, da će političari, da će međunarodna (zajedica), da će…, a kad tamo: pobijeni, deportirani, izgubljeni, silovane, uništenje… A onda iz bezdana poraza i tolike nedužne krvi prolivene ukaza se velebna pobjeda kao rezultat žrtve paljenice, užasan gubitak kao neprotumačiv dobitak, iz tragične smrti novi život’, rekao je biskup Perić.

Kako je istaknuo, Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tko god on bio.

Dotaknuvši se kršćanskih korijena Hrvata i Srba, rekao je da su i Hrvati i Srbi kao narodi koji se vole dičiti svojim kršćanskim imenom u svom okrilju imali i onih koji nisu uvijek bili Kristovi učenici ni beskompromisno svjedočili za istinu i pravdu, kao što je bilo i onih, poput nadbskupa Stepinca, koji su, kako je rekao, žrtvovali svoj život za jedinstvo Crkve Isusove.

Neće se nikakvom nacionalističkom agresijom dokinuti neprijateljstvo i uspostaviti prijateljstvo među narodima


‘Zajednica župna, gradska, državna može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljene na pravdi i istini. Od Boga molimo što više takvih svećenika, učitelja, odvjetnika, redarstvenika, vojnika, liječnika i predvodnika u građanskom životu. Neće se, dakle, nikakvom nacionalističkom agresijom dokinuti neprijateljstvo i uspostaviti prijateljstvo među narodima nego samo vlastitom žrtvom prožetom ljubavlju i uključenom u Kristovu žrtvu’, poručio je. Istaknuo je da je Bog uvijek na strani onoga tko čini pravdu, govori istinu i uzvraća ljubav na ljubav, tko god to bio.

Po njegovim riječima, rušenjem Berlinskoga zida prije 30 godina mislilo se da će Europa konačno prodisati na oba plućna krila, istočno i zapadno. No, ocijenio je, nisu pomrli zidari Berlinskoga zida.

‘Ako se danas u ime sekularizma koji potiču i šire zidari ovoga svijeta, saeculum-a, na svu silu želi iz europske sredine ukloniti kršćanska vjera i kultura, koja je u ove 2 tisuće godina pratila i štitila ljudska prava univerzalno prihvaćena, vjera koja ima pred očima Boga stvoritelja čovječanstva, takva će se Europa nasukati na tragediju besmislenih prava – prava na pobačaj protiv naravna rađanja, prava na eutanaziju protiv Božjeg vlasništva nad ljudskom egzistencijom, prava na promjenu spola i roda protiv ljudske naravi, prava na gay brakove protiv prave ženidbe, prava na bezimene roditelje protiv postulata obitelji i tako redom’, rekao je mons Perić.

Po njegovim riječima, ni najznanstveniji ateizam, ni najdemokratskiji liberalizam, ni najprivlačniji relativizam nisu Božje istine, nego ljudske deformacije Božanske istine.


‘Kriste, Mire i Pomirenje naše, pomiri Srbe i Hrvate, i u tolikim zemljama domaće i migrante, da Ti svi budemo ne daleko, nego blizu, da uvijek doživljavamo plodove Tvoga otkupljenja, rekao je u propovijedi biskup Perić.

Među desetak biskupa sudjelovali su i apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua te vrbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Na misi je pjevao Akademski zbor Pro Musica iz Mostara u pratnji mostarskoga Tamburaškog orkestra pod ravnanjem don Dragana Filipovića.

Na misi su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, koji su prije podno spomenika na groblju položili zajednički vijenac i zapalili svijeće s izaslanstvima vukovarskih branitelja, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Do groblja su državni čelnici došli u Koloni sjećanja u kojoj je bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Nakon mise državni čelnici polažu cvijeće podno spomenika na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice s još najmanje 56 osoba za čijom se sudbinom još traga.

Datum objave: 18.11.2019.