Autor: CroExpress/Hina

Na srednjem i južnom Jadranu u subotu puše jako i olujno jugo, koje će se do navečer proširiti i na sjeverni Jadran, s udarima od 20 do 29 metara u sekundi, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Pada obilna kiša, procjenjuje se od 40 do 80 mm, lokalno i više, na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije. Bit će mjestimice i izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz prolazno pojačan vjetar i obilnu kišu u kratkom vremenu pa može biti bujičnih poplava i poplavljivanja riva. 

U prekidu katamaranske linije između Splita i otoka na S. Jadranu

Zbog vremenskih neprilika u subotu su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split s otocima na srednjem Jadranu, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelen Ivulić.

Veća količina kiše od 30 do 50 mm tijekom jutra i prijepodneva past će i u središnjoj Hrvatskoj. 

Obrane od poplava

Stožer civilne zaštite Grada Omiša dogovorio je mjere u prevenciji i sanaciji mogućih šteta uslijed plimnog vala rijeke Cetine i mora na području Omiša tijekom slijedećih nekoliko dana. Naime, zbog velike količine oborina i povećanog dotoka u hidroenergetske akumulacije na rijeci Cetini s jedne strane i prognoziranog produbljivanja ciklone s povećanjem razine mora s druge strane, tijekom nadolazećeg vikenda postoji realna mogućnost pojačanog plavljenja naselja i cestovnih komunikacija na području grada Omiša.

Ovako je to izgledalo u Omišu proteklih dana:


J6YM0l7.jpg
Foto: Marina Mimica Sovulj/Facebook


U Zadarskoj županiji zbog visokog vodostaja rijeke Zrmanje i nepovoljne vremenske prognoze za sljedeća dva dana, Hrvatske vode proglasile su 15. studenoga redovne mjere obrane od poplava na rijeci Zrmanja.

Pijavica protutnjala Umagom

Olujno vrijeme praćeno snažnim naletima vjetra i kratkotrajnom pijavicom koja je za sobom ostavila materijalnu štetu, zahvatilo je u petak navečer Umag i okolicu, priopćeno je u subotu iz istarskog meteo portala Istramet.

Prema podacima, malo iza 21 sat iznad Umaga razvio se jaki olujni sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra. U takvim uvjetima nastala je i kratkotrajna pijavica koja je prema dojavama, trajala samo desetak sekundi, no to je bilo dovoljno da napravi popriličnu materijalnu štetu. Prema prvim informacijama, u umaškoj luci potonula je jedna barka, jak vjetar oštetio je krov zgrade grada Umaga, a ulica Giuseppea Garibaldia prekrivena je dijelovima crijepa. U naletima jakog vjetra razbacane su i stolice terase obližnjih ugostiteljskih objekata, no, prema dosadašnim informacijama nema ozlijeđenih.

Glas Istre objavio je na YouTubeu i video pijavice:

Datum objave: 16.11.2019.