Autor: CroExpress/PR

U akciji ‘Čovjek – ključ uspjeha u turizmu’, usmjerenoj na podizanju kvalitete i gostoljubivosti u destinaciji, ove godine nagrađeni su: Željka Huskić (agencijska djelatnica), Sarah Buljat (djelatnica u hotelskom objektu), Nikola Marinac (turistički vodič), Zdenka Alić (kuharica), Milorad Tabar (konobar), Barbara Bušić Ribarić (privatna iznajmljivačica), Dominik Bačinić (djelatnik u pomorskom prometu), Marko Matošević (prodavač), Elvis Bešlagić (djelatnik na uređenju i održavanju okoliša), Anton Furman (djelatnik u cestovnom prometu), Gordana Satalić (djelatnica u muzejima), Marijan Badurina (policijski djelatnik), Branko Vojniković (vatrogasac) i Bernard Nikolić (djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima).

I ove godine dodijeljena su posebna priznanja pa je tako za inovacije u turističkoj ponudi priznanje dodijeljeno Ivanu Volariću za ‘Lošinjski zrak u boci’. Vođen idejom da lošinjski zrak obogaćen kapima soli, minerala i eteričnih ulja koji ‘zatoči’ u bocu, Ivan uspješno trguje na inozemnim tržištima. Zaslužni za promociju destinacije ove godine su: Vaterpolo klub Lošinj sa svojim Međunarodnim vaterpolo turnirom ‘Dobri dupin’, zatim Puhački orkestar ‘Josip Kašman’ s festivalom puhačkih orkestara i Nautičkim koncertom. Aktivno je i kazalište ‘Josip Antun Kraljić’ koje je ove godine predstave, osim na manjim otocima i mjestima, izvodilo i na Logeru Nerezinac te Astronomsko društvo ‘Leo Brenner’. Neizostavna je Udruga Lošinjskih mažoretkinja te lošinjska klapa Čikat koji se rado priključuju svim događanjima u destinaciji, ali i šire.

Priznanje i zahvalu za entuzijazam, inicijativu i veliki doprinos u realizaciji Interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinj- lošinjskog Logera Nerezinac, dobio je Ferdinando Zorović. Isto tako, potaknuti voljom i željom za revitalizacijom i razvojem mjesta Ustrine, Udruga Tunera Ustrine temeljem brojnih radnih akcija i projekata zaslužili su pohvalu i priznanje. Posebno priznanje dodijeljeno je i izvrsnoj učenici za postignut uspjeh na natjecanjima u disciplini Poslovanje putničke agencije – Ivani Mlacović.

Za iznimni doprinos u razvitku turizma posebno je priznanje dodijeljeno i Boltu Gaberšeku, dugogodišnjem predsjedniku Planinarskog društva Osoršćica te članu HGSS-a koji je često sudjelovao u brojnim akcijama spašavanja gostiju. Zaslužan je za uređenje i označavanje svih pješačkih staza na otoku Lošinju.

U sklopu akcije ‘Lošinjski cvijet’ dodijeljena su priznanja i mještanima koji su svojim trudom pridonijeli ljepšem izgledu ulice i cjelokupnog mjesta: Mate Živković, Vesna Juranić Koharović, Gordana Mustač, Kata Gagić, Pia Zorović, Danica Mužić, Zelina Nikolić, Antonio Stuparić, Ružica Gaberšek, Luciana Benvin, Danica Bernabić, Vlasta Mavrinac, Vivien Vlakančić, Kučić Marija i Fratrić Darko.

Također, već dvanaestu godinu TZ je provela odabir originalnih lošinjskih suvenira pa je tako certifikate dobilo 9 proizvoda od 4 proizvođača: Trgovački obrt Gulam, Mirta d.o.o., trgovina Čarobnjak i domaća radinost Brigite Kušmić.

Priznanja i nagrade brojnim dobitnicima uručili su gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić i direktor Turističke zajednica Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Iz godine u godinu nagrađeni djelatnici dokazuju da se trud i upornost isplate, jer svaki pojedinac sudjeluje u stvaranju dojmova o Lošinju. Bez kvalitetne suradnje stanovništva s privatnim i javnim sektorom, odnosno bez truda ovih turističkih djelatnika našeg turizma ne bi bilo. Zahvaljujem i čestitam svima, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Inače, Svjetski dan turizma obilježava se na poticaj Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja je ovu godinu posvetila temi: ‘Tourism and Jobs, a better future for all’ čime se želi skrenuti pažnja na stvaranje boljih uvjeta za zaposlenje te omogućiti svakome mogućnost obrazovanja i razvijanje vještina za bolji život.

Datum objave: 28.09.2019.